Двойно повече хора ще бъдат обхванати от противогрипни ваксини този сезон

Двойно повече хора ще бъдат обхванати от противогрипни ваксини този сезон

Двойно повече българи ще бъдат обхванати с противогрипни ваксини през този сезон. На пазара са осигурени общо 280 000 дози, като 120 000 са по държавната програмата за безплатно ваксиниране на пенсионерите над 65 години. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. За сравнение предишни години са се ваксинирали средно по около 140 000 души на година.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза, че интерес към противогрипните ваксини реално има в последните три години и търсенето се е повишило. Преди това ваксините са залежавали в аптеките.

Кунчев заяви, че има логика в коментарите, че ваксините е можело да бъдат повече, както и да бъдат осигурени по-рано, но хубавото е, че през тази година ще се вдигне двойно покритието с ваксини.

Кантарджиев съобщи, че към момента няма циркулация на грипни вируси в стсраната, а в националната референтна лаборатория всеки ден се изследват проби от тежко болни хора с дихателни инфекции, основно деца.

За последните 3 дни в националната референтна лаборатория са постъпили 17 проби на деца и те са били изследвани за 14 вида вируси. През тези три дни са се доказали 5 положителни проби. Три от децата имат риновирус и две са с парагрипен вирус първа група.

Кантарджиев посочи, че вирусните инфекции както могат да протичат много леко, така могат да причинят тежки усложнения, но все пак при останалите вируси това се случва много по-рядко отколкото при грипа. Той посочи, че при грипа 1 на 10 000 души прави възпаление на мозъка, а 1 на 3000 може да развие дихателна недостатъчност.

Специалистите съветват в пика на грипа да се ползват маски, помещенията да се проветряват често, да мием ръцете си редовно и да избягваме контакт с болни, както и масови събирания, когато е възможно.

Към личните лекари препоръката е ако останат неизползвани дози от противогрипните ваксини да сигнализират навреме, за да бъдат преразпределени от здравните власти и да не останат неусвоени дози.

В момента в аптеките противогрипни ваксини няма, защото са изчерпани и не е сигурно дали ще бъдат доставени нови количества. Личните лекари обаче продължават да ваксинират възрастните над 65 години, като имунизацията ще продължи до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?