Двойно повече инвестиционни сделки на имотния пазар през 2014 г.

Двама инвеститори в топ 10 на автоиндустрията и един в облеклата планират влизане у нас

Двойно повече инвестиционни сделки на имотния пазар през 2014 г.

Десет големи инвестиционни сделки на имотния пазар за първото полугодие на 2014 г., което е двойно повече спрямо същия период на миналата, отчете компанията за бизнес имоти "Фортън", която е стратегически партньор за България и Македония на глобалната "Кушман и Уейкфилд" (Cushman&Wakefield).

 

Най-големите сделки от началото на годината са продажбата на "Сити център София" и хотел "Кемпински-Зографски", които все още не са финализирани. Продаден беше и хотел "Родина" в столицата, една сграда в бизнес парка в София, два терена за логистични бази край София и Ямбол, където се готвят да се настанят компании от топ 10 в производството на части за автомобилната индустрия, парцел на бул."Цариградско шосе" в София за изграждането на офиси и терен в Пловдив за магазини във формата big box.

 

Всички нови собственици са български инвеститори. Единственото изключение е сделката за търговския център "Сити Център София", който беше придобит от инвестиционния фонд Revetas Capital Recovery, като цената на сделката към момента не е ясна.

 

Общо десетте сделки с инвестиционни имоти, без тези за мола и хотел "Кемпински- Зографски", възлизат на 25.6 млн. евро, сочат сметките на "Фортън". За цялата 2013 г. инвестициите в бизнес имоти са били 66 млн. евро. В този пазар влизат покупки на завършени бизнес сгради, както и на земя за строителство.

 

"Инвеститорите и продавачите се активизираха през годината, вследствие на перспективите за по-висок ръст на икономиката и стабилното търсене на бизнес имоти. Политическите трусове и събитията в банковата система настъпиха едва в края на полугодието, поради което все още не сме наблюдавали влиянието им върху пазара. Интересът остава силен и поради това смятаме, че е напълно възможно прогнозата ни за 130 млн. евро общ обем на пазара в края на годината да се изпълни", каза Михаела Лашова, изпълнителен директор на "Фортън".

 

По думите ѝ остава силен интересът към търговски центрове с потенциал за преструктуриране, въпреки че кредиторите, настоящите собственици и бъдещите инвеститори трудно постигат съгласие за цената.

 

Инвестиционният пазар е подкрепен и от по-висок брой на сделките със земя, като от началото на годината те са пет. Освен постоянно активните търговски вериги, логистични компании и индустриални производители на пазара се завръщат и строителните предприемачи, посочи Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи и парцели" във "Фортън". Той допълни, че търсенето на терени за строителство е насочено към жилищния сектор. Същото се отнася и до парцели, привлекателни за развитие на офис проекти по главни булеварди и в центъра на града.

 

Според редовното тримесечно пазарно проучване на "Фортън" повишеният интерес на инвеститорите е мотивиран от възстановяването на пазарите на имоти, съчетан с възможностите за придобиване на подценени активи.

 

Офис площите с най-висок ръст от началото на кризата

 

Офис пазарът изпраща най-силното си полугодие от началото на кризата през 2009 г. насам с общо 67 хил. кв.м усвоени площи. В същото време няма завършени нови първокласни офиси, което е довело до намаляване на общото ниво на свободните площи до 28.5%, а за топ 10 офис сградите – почти с цял процентен пункт до 6.6%.

 

Основният интерес продължава да идва от аутсорсинг и ИТ компаниите. България засега остава ключов център за услуги за големи американски и западноевропейски фирми и тази ѝ позиция ще продължи да поддържа пазара и в бъдеще, смята Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във "Фортън".

 

Новото, което се наблюдава, е че тези компании вече търсят възможности извън София. Така Concentrix влезе във Варна, а Sutherland – в Бургас. "Интересът към тези градове и Пловдив се увеличава, което означава, че постепенно ефектите от възстановяването на пазара се разпростират и извън столицата", коментира Пашова. Причините според нея са по-ниските разходи за труд, като в същото време персоналът остава с добра квалификация.

 

В София също има разширяване на интереса на бизнеса към локациите. Първокласните офиси по бул. "България" и в района на летището доминираха в отдаването под наем през тримесечието пред бул. "Цариградско шосе", където заетостта вече е относително висока.

 

Въпреки засиленото търсене на офиси наемите се запазват на стабилни нива, поради все още същественото предлагане на площи в нови висококачествени сгради. Те са 12.5 евро/кв.м месечно за първокласни сгради в центъра на София и в границите 10-12 евро/кв.м на месец извън центъра.

 

Големите вериги търсят локации извън София

 

Преструктурирането на неуспешни молове е на път да се превърне в следващия съществен източник на предлагане на нови локации за пазара на търговски площи. Откриването на "Панорама мол" в Плевен потвърди интереса на международните вериги към нови пазари, след като LC Waikiki се присъедини към проекта във второто тримесечие, а H&M предстои да отвори врати в "Мол Велико Търново".

 

Интересът е към градове с население до 100 000 души, коментира Росен Ганев, управляващ партньор във "Фортън". Според него това може да доведе до възстановяване и на други търговски центрове, които имат потенциал.

 

До края на годината се очаква да отворят врати два нови търговски центъра – "София ринг" и "Мега мол Люлин", които ще предложат още 94 хил. кв.м отдаваема площ. В първата половина на 2015 г. се очаква да е готов и молът "Плаза уест" в "Люлин".

 

Ръст на наемите на столичния булевард "Витоша"

 

Интересът към магазини на главни търговски улици остава силен. За атрактивните места по столичния булевард "Витоша" има ръст от 10% при наемите до 44 евро/кв. м месечно за магазини с площи 100-150 кв.м на едно ниво.

 

"Подходящите за утвърдените търговци помещения в центъра на София по принцип са малко, а с нарастването на интереса възможностите стават още по-ограничени", каза Генев. Вече се сблъскваме с трудности да намерим решение за клиентите ни, които търсят такива локации, поне не и на нивата на наемите, които очаквахме само преди шест месеца, допълни той.

 

"Геотрейдинг" строи логистична база край Казичане

 

Активността на пазара на индустриални и логистични площи остава преди всичко ограничена до покупките на парцели и строителство за конкретни наематели. Производството на автомобилни детайли, електрооборудване и електроника и логистиката са основните източници на търсене.

 

В момента двама производители на автомоблини части от топ 10 в света планират навлизането на български пазар. Има и световен лидер в производството на облекло, който проучва възможностите на Видин. Три гръцки компании от леката промишленост също търсят индустриални имоти извън София, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Логистични и индустриални имоти" във "Фортън".

 

По думите му определено има съживяване на пазара на свободни парцели, като търсенето е за жилищни комплекси, хотели, клиники, big box магазини.

 

Най-голямата логистична база, която се строи в момента, е край Казичане на "Геотрединг" с 26 000 кв.м площи. Тя е за обслужване на нуждите на компанията, но е възможно свободните площи да бъдат пуснати под наем.

 

Заради недостига на свободни площи, в момента под 3%, наемите за първокачествени индустриални и логистични имоти в София запазват ниво от 3.50 евро/кв.м месечно, като при проекти с високо качество на топ места като летището наемодателите вече търсят нива от 4 евро. Заради липсата на нови проекти и натрупващото се търсене, има основание да очакваме по-високи нива до края на годината, прогнозира още Владимир Гюрджиев.

Споделяне

Още от Бизнес