Двойно повече излекувани от заболели с коронавирус за денонощие

14 са заразените медици в спешния център в Пазарджик, в Пловдив маските са задължителни и на открито при масови мероприятия

Двойно повече излекувани от заболели с коронавирус за денонощие

Новорегистрираните случаи на коронавирус за последното денонощие са 171 при направени 5108 PCR теста. Излекуваните за същия период са двойно повече – 325, с което общият брой на оздравелите достигна  8479 души. Активните в момента случаи са 4932, а общо регистрираните от началото на епидемията у нас – 13893.

В болница се лекуват 834 пациенти – с 27 души по-малко спрямо преди ден. Запазва се висок броят на тежко болните в интензивни отделения – 63 при рекордните 64 спрямо ден по-рано.

Още 11 души са починали за последното денонощие, с което общият им брой достигна 482 души. "Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Факт е, че последните 2-3 седмици имахме почти стационирана, но висока заболеваемост с близо 1500 случая седмично. Неминуемо това след определен период от време, обикновено от 2 до 3 седмици, води до повишаване и на смъртността", обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

"Тъй като процентът на хората, които го карат тежко, които имат нужда от лечение и то интензивно, много често стигат до изкуствено дишане, е един и същ от самото начало. Така че там промяна не виждам, но имаме повече починали, защото имаме повече болни. А те пък са функция на повечето положителни случаи", допълни той.

През изминалото денонощие Варна отново изпревари София по брой новоустановени случаи. Във Варна, където разпространението на вируса също е дифузно, новорегистрираните случаи са 33, в София са 31; Благоевград – 23; Бургас - 1; Велико Търново - 3; Габрово - 6; Добрич - 12; Кюстендил - 1; Ловеч - 1; Пазарджик - 8; Перник - 1; Пловдив - 13; Разград - 1; Русе - 6; Силистра - 12; Сливен - 2; Смолян - 6; София област - 1; София град - 31; Стара Загора - 3; Търговище - 1; Хасково - 2; Шумен – 4.

Нови 6 случая на заразени медици са регистрирани през изминалото денонощие, с което общият им брой от началото на епидемията стана 769 души. Новозаразените са един лекар и 5 медицински сестри.

14 са заразените медици в спешния център в Пазарджик

14 са вече заразените медици в центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик.

"Направена е организация работата на филиала за спешна помощ в Пазарджик да продължи без прекъсване - командировани са служители от други филиали от областта, така че да няма притеснения относно работния график". съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в сряда вечерта, след като се запозна със ситуацията на място. Първите случаи са установени в периода от 24 юли- 1 август. В четвъъртък излязоха последните резултати от още 18 проби, от които 3 са положителни - на лекар и две медицински сестри, с което общият брой на случаите достигна 14.

От началото на епидемията един служител на спешния център е починал. От последните установени случаи - фелдшер е поставен на апаратна вентилация в интензивното отделение на МБАЛ-Пазарджик и състоянието му е критично. Останалите служители с позитивен резултат за Covid-19 са без симптоми и са под домашна карантина.

Към момента в областта няма недостиг на легла. Създадена е необходимата организация за разделяне на потоците в областната болница. Осигурени са лични предпазни средства и дезинфектанти за лечебното заведение, центъра за спешна медицинска помощ и регионалната здравна инспекция.

Здравният министър съобщи, че министерството вече е направило постъпки да бъдат увеличени средствата по линия на европейските фондове за изплащане на допълнителните 1000 лв. на служителите на първа линия в борбата с Covid-19. "Създали сме необходимата организация в случай че епидемията се разрасне, всички служители, които са в пряк контакт с пациенти с коронавирусна инфекция, да получат допълнителното възнаграждение от 1000 лв. Системата ни работи благодарение на хората. Апаратура може да бъде закупена, но хора не можем да доставим", посочи той.

Задължителни маски на открито в Пловдив

Междувременно област Пловдив въведе задължително носене на маски при масови мероприятия на открито - футболни срещи, концерти и други сценични прояви. Това обявиха от Кризисния щаб в града.

"Това решение е с цел да се намали максимално контакта между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие", обясни областният управител Дани Каназирева.

Във връзка с установените случаи на служители на община Пловдив с положителни PCR тестове, кметът Здравко Димитров е разпоредил и спешна проверка на мерките за превенция от коронавирус при осъществяване на административното обслужване на гражданите и предпазване на служителите, които работят на първа линия.

По данни на РЗИ към 12 август общият брой на пациентите с Covid-19 жители на област Пловдив е 1144. Оздравелите са 581, на домашно лечение са 404, под карантина са 535 лица. В болница са настанени 123-ма с коронавирус.

Споделяне

Още от Коронавирус