Двойно повече от обещаното ще вложи концесионерът на летище "Пловдив"

Двойно повече от обещаното ще вложи концесионерът на летище "Пловдив"

Китайско-холандският концесионер на летище "Пловдив" обещава да инвестира двойно повече от заложените в офертата му инвестиции, които при това ще се реализират в по-кратки срокове от предвидените в договора за управление на обекта. Това стана ясно по време на срещата между министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на обединението, в което влизат китайската компания "Хайнан груп" и регистрираният в Холандия фонд "Пловдив Еърпорт Инвест", съобщи транспортното ведомство в петък.

В първоначално заложения вариант на концесията обемът на инвестициите в обекта възлизаше на 79 млн. евро за срок от 35 години.

Очаква се концесионният договор с обединението да бъде подписан след приключването на законовите процедури. Той предвижда за всяка календарна година концесионерът да плаща в бюджета фиксирана концесионна такса от 600 000 лв. без ДДС. Променливата част от концесионното възнаграждение възлиза на 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

На срещата в петък инвеститорът е запознал министър Московски с плановете за развитието на летище "Пловдив".

Намеренията им са да превърнат летището в транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват голям брой камиони.

Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището. Планирано е да бъде  изградена база за ремонт на самолети, подобно на тази на летище "София". От израелската компания "Израел аероспейс индъстрис" вече са проявили интерес да работят там.

Московски е заявил пред представителите на "Хайнан", че се проектира изграждането на жп връзка между аеропорта и жп линията София – Пловдив - Свиленград при жп гара "Крумово". Дължината на трасето, което е необходимо да бъде построено, е 4 - 5 км. Възможно е строителните дейности да започнат още следващата година, казал Московски.

Той е поел ангажимент да съдейства и за разширяването и обновяването на довеждащата пътна инфраструктура, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с магистралите "Тракия" и "Марица". За осъществяването на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по плана "Юнкер", посочил Московски.

Амбицията е реализирането на тези инвестиции да доведе до увеличаване на товаропотока,  развитието на туризма и бизнеса в региона.

Това е първият голям транспортен проект в България, който ще се реализира с участието на китайска компания, отбелязал Московски, цитиран от пресцентъра на ведомството му.

Представителите на "Хайнан" уверили, че ще проучат възможностите да съдействат за привличането и на други китайски компании, които да инвестират в България.

"Хайнан груп" HNA Group разполага с близо 145 милиарда долара активи. Годишните ѝ приходи възлизат на около 90 млрд. долара и има над 410 000 служители по цял свят. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката.

Тя управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес