Двойно повече сигнали за изборна търговия спрямо предния парламентарен вот

Шеф на секционна комисия е задържан заради опит да пазарува гласове

Двойно повече сигнали за изборна търговия спрямо предния парламентарен вот

Сигналите за купуване на гласове са се увеличи почти двойно спрямо предишните парламентарни избори, обяви пред журналисти в неделя главният прокурор Сотир Цацаров.

При 534 сигнала сега, тогава са били 374. Досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 г. са били 59, срещу 73 сега. Според Цацаров до края на гласуването се очаква те да се увеличат още повече. Той съобщи, че е постановена една присъда от 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове в Мездра.

Осем са обвиняемите лица до тази сутрин, съобщи Цацаров. По думите му схемите за купуване на гласове са същите като досега – индивидуално в определени населени места, на определена част от населението и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват, или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули.

По-рано стана ясно, че председател на СИК в село Крушовица е арестуван в Плевен, защото е опитал да купува гласове за една от партиите. По непотвърдена информация е плащал по 30 лева на глас.

По-късно през деня БТА съобщи, че по данни на Окръжната прокуратура още двама са били обвинени за купуване на гласове. Те са от град Долни Дъбник. Събрани са достатъчно доказателства за привличането им като обвиняеми.

Освен тях в неделя мъж от село Горни Дъбник получи ефективно наказание затвор от 7 месеца също за купуване на гласове, лишаване от право три години да бъде на изборна длъжност и глоба от 2000 лева. Наказанието му не подлежи на обжалване.

Същевременно сигналите за изборна търговия продължават да валят. Разследване на бТВ разплете схема за купуване на гласове във Видинско, в която участват и кандидат-депутати. Схемата е чрез застъпници, а идеята е застъпниците да гласуват за политическата сила и да набират още гласове. Заплаща им се 40 лева и храна. Отделно за всеки докаран да гласува се обещават по 30 лева. Вотът трябва да се маркира по точно определен начин. За да е ясно кои са купените гласове освен номер на партията задължително се отбелязва и конкретна преференция.

В Средец с мярка "подписка" са освободени двама души, за които има данни, че са оказвали и са заплашвали хората да гласуват за определена партия.

БНТ съобщи за разкриване тайната на вота в една от секциите в Кърджали.

Районната избирателна комисия в Пазарджик се е самосезирала тази сутрин за разлепени плакати на кандидат за депутат в близост до избирателни секции. Има и постъпил сигнал, че автомобили в град Септември се движат с облепени по тях агитационни стикери.

Председателят на една от секционните комисии в Петрич е неграмотен. Районната избирателна комисия няма законово основание да го отстрани. Сигналът е подаден от останалите членове на комисията.

От асоциация "Прозрачност без граници" са подали сигнал в РИК- Плевен, че представители на партии оказват влияние на гласоподаватели в село Буковлък като влизат с гласуващите в тъмната стаичка, а  урната се отваря, за да се провери конкретно попълнена бюлетина, но при проверка той не е бил потвърден.

В ЦИК към 16 часа са постъпили 67 жалби и сигнали, като повечето са за нарушения в организацията на работа на секционните избирателни комисии, нарушения при упражненяване право на глас, предизборна агитация

Един от първите получени в ЦИК сигнали още сутринта в неделя беше, че секционната комисия в болница “Царица Йонна“- ИСУЛ не допуска дежурния медицински персонал да гласува. “Дали сме указания да се спазват решенията на ЦИК именно - персоналът, който е на 12-часово дежурство да може да гласува в съответното болнично заведение", обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

По думите ѝ много малко сигнали са постъпили по отношение на гласуването извън страната. "Една част от тях са свързани с попълването на декларациите на избиратели, които не са подписани в избирателните списъци първоначално. Това са тези избиратели, които не са подали заявления за гласуване извън страната и е необходимо да ги попълват", поясни тя като припомни, че ЦИК е указала това да става в изборното помещение, пред секционните комисии и съгласно Изборния кодекс не се допуска предварително раздаване на изборни книжа и материали, а тази декларация е част от тях.

Камелия Нейкова обърна внимание на всички желаещи да гласуват, че трябва бюлетината, която им се предоставя, да бъде откъсната от кочана с бюлетини пред тях. "Не е правилно да има накъсани предварително откъснати, сгънати или подпечатени такива. Към момента няма сигнали за нарушения по отношение на това", добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017