Двойно повече заявени инвестиции през миналата година

"Юск Бул" е инвеститор на годината, специална награда за проф. Цоло Вутов

Двойно повече заявени инвестиции през миналата година

За изминалата година планираните инвестиции по сертифицираните проекти възлизат на над 800 млн. лв., като превишават над два пъти тези от 2017 г. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на XIII годишни награди "Инвеститор на годината", организирани от Българската агенция за инвестиции.

Този двоен ръст е изключително показателен, но още по-радващо е, че през 2018 г. отчетохме подобряване и на структурата на инвестициите, които са основно в производствения сектор, посочи Караниколов. Неговите очаквания са през тази година инвестициите да продължат да се повишават.

Към настоящия момент в Българската агенция за инвестиции (БАИ) има над 60 проекта в процес на сертифициране, които са на стойност 1.7 млрд. лв. с потенциал да бъдат разкрити още 7000 нови работни места.

Икономическият министър връчи голямата награда "Инвеститор на годината" за 2018 г. на "Юск Бул" ЕООД. Датската компания е на българския пазар от 2005 г. До момента е инвестирала над 200 млн. лв. и е разкрила нови 300 работни места.

Специалната награда на вечерта за изключителен принос за българската икономика, научноизследователската и развойна дейност беше връчена на проф. дтн инж. Цоло Вутов. "Дълбок поклон пред този велик българин", каза Емил Караниколов при връчването на наградата.

"Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря. Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще", каза Цоло Вутов, който е ръководител на групата "Геотехмин", която обединява повече от 20 дружества, представители на отговорния бизнес у нас. Ръководените от него фирми за изградили някои от най-знаковите проекти в минната индустрия, строителството, инфраструктурата, екологичния инженеринг и имат принос за нарастването на брутния вътрешен продукт на страната.

Проф. Вутов има изключителни заслуги и като учен и общественик. Той е председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, член на Управителния съвет на БТПП, Националния борд по туризъм, Консултативния съвет на КРИБ и други организации.

Заместник-министрите на икономиката Лилия Иванова и Лъчезар Борисов връчиха още две от отличията на церемонията. Съответно в категория "Сливане/Придобиване" на заводът за автомобилно осветление "Варок Лайтинг Системс" и в категория "Успешен стратъп" на научно-изследователската компания "Микар Иновейшън".

Споделяне

Още от Бизнес