Двойно са нараснали ромите със средно образование

Увеличават се и висшистите, но броят им остава твърде нисък

Двойно са нараснали ромите със средно образование

През последните 10 години двойно е нараснал броят на учениците от ромски произход, които завършват средно образование. Има и значително увеличение на децата от ромски произход, които посещават училище.

Това сочат част от изводите на национално представително проучване, възложено от фондацията "Тръст за социална алтернатива", съобщиха от фондацията. На 12 януари, от 10.30 ч., тя организира онлайн конференция, на която ще бъдат представени резултатите от проучването. В събитието ще участват представители на неправителствения сектор, изпълнителният директор на "Тръст за социална алтернатива" Сара Перин, изпълнителният директор на "Америка за България" Десислава Тальокова, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Поканени са и министри.

Според данни от проучването броят на младежите от ромски произход, които завършват висше образование, е нараснал шест пъти. Освен това делът на завършилите висше образование е два пъти по-висок сред тези, които са посещавали детска градина.

Въпреки това делът на ромите висшисти остава твърде нисък - под 1%, сочат различни източници. По информация на Студентското общество за развитие на междуетнически диалог студентите роми студентите от ромски произход у нас са 2163-ма. Според предишната стратегия за интеграция на ромите за периода 2001 - 2011 г. завършилите университет роми са повече, отколкото отчита статистиката, защото "много млади хора след получаване на диплома за висше образование не се идентифицират като роми".

През 2011 г. е проведено последното регионално и задълбочено изследване за образованието сред ромската общност на Програмата на ООН за развитие, Световната банка и Европейската комисия. След това липсва национална извадка с данни за развитието на ромската общност, посочват от фондация "Тръст за социална алтернатива".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?