Двойно ще увеличат стокообмена си Венецуела и Бразилия

Редица споразумения за укрепване на стратегическия съюз между Венецуела и Бразилия подписаха в понеделник президентите на двете страни Уго Чавес и Луис Игнасиу Лула да Силва, предаде Франс прес. Най-важните договорки са в областта на петрола и въоръженията.

Държавният глава Лула да Силва, който вчера бе на официална визита във Венецуела, заяви пред предприемачи от двете страни в президентския дворец Мирафлорес, че Бразилия и Каракас са решени да материализират мечтата за изградят истински стратегически съюз, за да активизират икономическата интеграция на страните от Латинска Америка.

Според бразилския президент търговията между двете страни през 2004 г. е достигнала 1,6 милиарда долара /1,2 милиарда евро/. Лула увери слушателите си, че през тази година стокообменът ще нарасне до 3 милиарда долара.

Уго Чавес, чиято страна е петият в света износител на петрол и единствената държава от Латинска Америка в ОПЕК, заяви, че Венецуела разполага с най-големите в света петролни резерви и най-богатите запаси на природен газ на американския континент.

Според Чавес двете страни ще си сътрудничат най-вече в разработването на производството на етанол - биогориво, което може да се добива от захарната тръстика, във Венецуела. Чавес заяви за пореден път, че страната му би искала да внася по-малко от САЩ и Европа и повече от страните от Юга.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?