Двойно скача консумацията на диетични напитки

През първите три месеца у нас са изпити с 19 на сто повече безалкохолни напитки и бутилирани води в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, обявени от Българската стопанска камара в четвъртък.

Потреблението на безалкохолни се увеличило с 44 млн. литра, а на бутилирани води с 19 млн. литра.

С една пета са скочили и продажбите на газирани напитки, като според експертите това увеличението е нехарактерно за този период на годината, когато продажбите са по-ниски.

Близо двойно е нараснала и консумацията на напитките "лайт". Растат продажбите на напитки в стъклени опаковки и в пластмасови бутилки над два литра.

Увеличение има и при консумацията на пуншове, разтворими и разреждащи се напитки - 19 на сто, повишено е търсенето и на натурални плодови сокове и нектари с 12 на сто.

Заради скока на консумацията на безалкохолни напитки от асоциацията очакват в края на годината тя да надхвърли 1, 6 млрд.литра. Ако това се потвърди, потреблението на глава от населението ще нарасне от 187 през 2006 г. на 210 литра.

Споделяне

Още от Бизнес