БСП мисли върху нова идея за партийното финансиране:

Двойно свиване на субсидията за партиите извън НС и “козметично” за парламентарните

Георги Кадиев. Сн. БГНЕС

Нов модел на финансиране на политическите партии, който да удовлетвори както “коалиционния” партньор на БСП и ДПС – "Атака", които искат да отрежат средствата за малките партии, така и останалите извън парламента формации, обмислят в левицата.

Предложението е разписано от народния представител Георги Кадиев, който иска да се въведе нов модел за определяне на държавната субсидия на партиите, получили не по-малко от 1% от гласовете на парламентарни избори. Новият начин на финансиране ще засегне както парламентарните формации, така и останалите под четирите процента, но ще намали с над 8 млн. лв. парите за субсидии.


Той е внесъл предложението си между първо и второ четене на промените в Закона за политическите партии, които предвиждат да се премахне принципът "субсидията да следва депутата". В приетите на първо четене законови изменения е заложено и искането на "Атака" да се премахне субсидията за извънпарламентарните партии, което обаче не се подкрепя от ДПС.

Още преди изборите от левицата обещаха да работят за намаляване на държавното финансиране на партиите. В момента всички формации с над 1% от гласовете на изборите получават по 12 лв. на глас, което е предвидено в закона за бюджета.

Идеята на Кадиев е всяка формация да получава по 6 лв на глас след прескачане на бариерата от 1%. Влезлите в парламента, според него, обаче трябва да вземат по 45 000 лв. на година за спечелено депутатско място.

Идеята поставя в неравностойно положение извънпарламентарните партии, тъй като на практика тяхната помощ ще се свие двойно. Аргументацията на Кадиев е, че “парламентарните партии имат много повече разходи от останалите извън Народното събрание”.

Според изчисленията на Кадиев, при предлагания от него модел субсидията на 10-те партии, на които се полага финансиране, ще намалее с 8 185 806 лв. - от 37 971 612 лв. на 29 785 806 лв. Намалението на държавното финансиране за четирите партии в парламента ще е с над 5 млн. лв., а за шестте формации "под чертата" - близо 2.9 млн. лв.

Предложението на Кадиев засега среща подкрепа в левицата, макар че е определена работна група от депутати, която да води разговори с останалите партии във и извън парламента, които получават държавно финансиране. Сред обсъжданите в левицата варианти е и прогресивно да нараства сумата, изплащана на глас, в зависимост от процента спечелени гласове. С една седмица беше удължен срокът за внасяне на предложенията между първо и второ четене на поправките в закона. Засега обаче е внесено само това на Кадиев.

Не знае и какво ще бъде окончателното решение на ДПС, с които предложението не е синхронизирано.

Идеята със сигурност няма да се хареса на “Атака”, които настояват партиите извън парламента да не получават субсидия. “Обезкръвяването” им се цели от Волен Сидеров, тъй като най-сериозният негов противник в полето на национализма – НФСБ - остана извън парламента. Тъй като Сидеров е важен за мнозинството, защото държи ключа към съществуването на парламента и осигурява кворум на БСП и ДПС, двете партии ще трябва да се съобразят с искането му и да удовлетворят поне част от идеите му.

Споделяне

Още от България