Дворецът "Кричим" се отваря за посетители наесен

Дянков разказа ловни приключения на Людмила Живкова

Дворецът "Кричим" се отваря за посетители наесен

Тази есен дворецът "Кричим" ще бъде отворен за обикновени посетители, съобщи финансовият министър Симеон Дянков в сряда.

На правителственото заседание бе решено резиденцията и ловното стопанство към нея да се управляват вече от финансовото ведомство. Дянков обясни обаче, че това ще бъде само временно, докато не се изготви цялостна концепция за управлението всички подобни държавни имоти, които традиционно се ползват само от висши държавни функционери и техни близки.

 

Досега за резиденцията "Кричим" се грижеше Национална служба "Охрана", като годишната ѝ издръжка според Дянков е около 700 000 лева.

 

Неговата идея обаче е резиденцията, за чиято собственост претендираше бившият премиер Симеон Сакскобургготски, но загуби делото, да е отворена не само за конференции, симпозиуми и семинари, а да има определен период от годината - дни или месеци, в които тя да е отворена за посещения.

 

Той посочи, че на първи прочит финансово резиденцията изглежда добре и се впусна в разказ за интересни исторически събития около нея. Дянков често ходи по археологическите разкопки в България и демонстрира засилен интерес към далечното минало, в сряда обаче показа, че е запознат с новата история на България.

 

Там са се случвали доста интересни исторически събития, за които малко се знае. Например, непосредствено преди убийството на Александър Стамболийски през 1923 година, той е бил предупреден и е решил, че там ще бъде мястото, в което е най-възможно той да успее да се съхрани, и на път за там Стамболийски е бил хванат", каза Дянков. Той разказа, че в ловното стопанство е ходила и Людмила Живкова.

 

"Понеже не е можела да стреля, са предупреждавали цялото село "Събирайте дивеча, но внимавайте вас да не ви гръмне", допълни финансовият министър.

 

Преди дни Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд и окончателно постанови, че бившият цар Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза не са собственици по право на двореца "Кричим", построен с пари на интендантството в началото на миналия век.

 

Адвокатите на царската фамилия твърдяха, че имотът е собственост на бившия премиер. С решението на правителството имотите стават публична държавна собственост.

Споделяне

Още по темата

Още от България