Дворецът в Балчик осъден да плати 200 хил. лв. на Софийския университет

Софийският апелативен съд разпореди дворецът в Балчик да плати на Софийския университет (СУ) близо 207 хил. лева, съобщиха от университета в четвъртък.

Това са половината от приходите за входни билети в Ботаническата градина през периода октомври 2003 – декември 2004 година.  Градината, собственост на университета, се намира в дворцовия комплекс, управляван от Министерството на културата.  

Според изпълнителния лист министерството трябва да плати и разходите по делото, които са 150 лева, плюс 1500 лева за юрисконсултско възнаграждение.

СУ напомня, че културното министерство все още дължи на висшето училище около 75 000 лева по други два изпълнителни листа.

Войната между двете ведомства избухна преди няколко години. Тогава туристите посещаваха двете забележителности – дворецът и градината - с един билет, но след скандала договорът за подялба на печалбата бе прекратен.

Преди три години институциите се скараха заради планиран строеж от Министерството на културата, което по това време се ръководеше от вече покойния Димитър Абрашев (НДСВ). Проектът предвиждаше изграждането на Център за култури и религии с 59 двуетажни къщи, три басейна и тенис кортове.

Тогава ботаниците предупредиха, че заради строежа е започнало изсичането на ценни дървесни видове. По случая се самосезира прокуратурата, а по-късно спорът се прехвърли в съда.

В момента посетителите си купуват два билета, за да влязат в двореца и в ботаническата градина.

Споделяне

Още по темата

Още от България