ДВСК започва масови великденски проверки на яйца и агнешко

Две седмици преди Великден инспекторите от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) започват проверки спазват ли се санитарните изисквания при производството, транспортирането, съхранението и продажбата на яйца и агнешко месо.

Обект на проверките са производствени цехове, складове, магазини и заведения за обществено хранене в цялата страна, съобщиха във вторник от ДВСК.

От службата припомнят, че яйцата трябва да се предлагат най-много 21 дни след пакетирането им, а производители и магазинери трябва да ги съхраняват чисти и да не ги излагат на пряка слънчева светлина. Яйцата в търговската мрежа трябва да са придружени със съответните документи за произход, да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките трябва да е отбелязан минималният срок на трайност. Яйцата, подходящи за пряка консумация, са от клас “А”.

Агнешкото месо също трябва да е придружено с документи за произход, а върху него да има идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено, както и четлив номер на предприятието, от което излиза.

От ДВСК припомнят, че е забранена продажбата на храни от животински произход на открито.

Експертите препоръчват потребителите да следят за целостта на опаковките и срока на годност и ги съветват да пазаруват само от одобрени за този вид дейност обекти и да не се доверяват на нерегламентирана търговия по тържища и пазари.

Пакетиращите центрове за яйца в България са 71 на брой. Кланиците за дребни преживни животни у нас са 55, от които 33 са одобрени за търговия с Европейския съюз.

Споделяне

Още от Бизнес