Двустранните отношения в центъра на визитата на Джордж Буш в София

Президентът на Съединените американски щати Джордж Буш ще посети България по покана на българския държавен глава Георги Първанов. Двудневната визита е насрочена за 10 и 11 юни – неделя и понеделник. Това съобщиха от прессекретариата на президента в четвъртък

Това е второ посещение на американски президент след визитата на Бил Клинтън през 1999 година в София.

На 11 юни, с церемония по посрещане на площад "Св. Александър Невски" ще започне официалната визита на американския държавен глава, информират от прессекретариата. Двамата президенти и официалните делегации ще имат среща в президентството.

Акцент в разговорите ще е развитието на двустранните отношения и актуални международни въпроси. Икономическото сътрудничество, възможностите за нарастване на американските инвестиции у нас, енергийната сигурност, премахването на визовия режим между двете страни са част от темите, които се очаква да бъдат обсъдени. Ще бъде направен преглед и на отношенията между двете страни в рамките на НАТО, както и на двустранното военнополитическо сътрудничество.

Въпросът за Косово и перспективите пред страните от Западните Балкани с оглед възможностите за разширяване на алианса също ще бъдат обсъдени. Ще бъде дискутиран и проблемът с осъдените български медицински сестри в Либия в контекста на скорошното изказване на Джордж Буш, че САЩ продължават да са  ангажирани за разрешаване на казуса, се казва в съобщението. 

След срещата си двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция в Археологическия музей.

Президентът Джордж Буш ще се срещне и с министър-председателя Сергей Станишев в Министерския съвет.

По-късно президентът Георги Първанов и Зорка Първанова ще бъдат домакини на официален обяд, даван в чест на Джордж Буш и неговата съпруга Лора Буш, в "Слънчевата зала" на Националния исторически музей.

Американският държавен глава ще участва в кръгла маса с български и чуждестранни студенти от Американския университет в България в сградата на университета в Студентския град, допълват от прессекретариата.

В рамките на визитата Зорка Първанов и Лора Буш ще открият американски детски кът в Столичната библиотека, след което ще присъстват на презентация на обекти, финансирани от Програмата за микрокредитиране USTOI. В Министерството на здравеопазването двете първи дами ще участват в кръгла маса по въпросите на превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Лора Буш ще посети и Боянската църква, се казва в съобщението.

Споделяне

Още от България