Двуцифрен скок на цените в хотелите и на самолетните билети през декември

Средногодишната инфлацията е 2.1 на сто за миналата година

Двуцифрен скок на цените в хотелите и на самолетните билети през декември

Потребителските цени в България са се увеличили с 2.8 на сто на годишна база през декември 2017 г.

Средногодишната инфлация за миналата година спрямо предходната е 2.1%. За сравнение средногодишната инфлация през 2016 г. беше отрицателна (-0,8%). Така показателят се връща на положителна територия за първи път от три години, показват данните на НСИ.

От тях се вижда, че в месеца с най-много празнични дни драстично са скочили цените на самолетните билети – с над 30% и в хотелите във ваканционни центрове и курорти - със 17.2%.

Освен празниците другата причина за повишаването на цените е и ръстът на петрола на световните стокови пазари. През декември горивата поскъпват, като увеличението при дизела е с 1.6%, автомобилният бензин А95Н – 1.3%, бензинът А98Н – 1.1%, а газ пропан-бутан за ЛТС - с 1.7%.

При горивата за отопление ръстът достига съответно 1.1% за газообразните и 1.3% за течните.

Увеличават се и цените на водоснабдяването, канализационните услуги и услугите за пречистване на водата – съответно с 1.3%, 4.8% и 0.5%.

От потребителските групи най-силен ръст отчитат цените в сектора за развлеченията и културата – 3.3%, следвани от транспорта с 1.9% и ресторантите и хотелите с 1.1%.

През декември спрямо ноември храните и безалкохолните напитки са поевтинели с 0.2%, алкохолът и цигарите са запазили цените си непроменени, а разходите за жилища, режийни разноски и горива са нараснали средно с 0.2%.

През декември най-голямо понижение на цените е отчетено при обувките и облеклото – 0.6%, заради стартиралите намаления.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?