Дядо Николай: Осъзнах, че часовникът е съблазън за журналистите, и го дарих

Пловдивският митрополит Николай. Сн. БГНЕС

Аз разбрах, че този часовник представлява изкушение и съблазън, не толкова за обикновените хора, колкото за журналистите и за медиите, които го обявиха на доста висока цена. Така пловдивският митрополит Николай обоснова пред журналисти решението си да дари златния си ролекс, за да бъде платена сметката на храма “Света Марина“, която за януари е 2940 лева и църквата няма възможност да я плати.

“Реших да постъпя по този начин с него - да преодолея тази съблазън, това изкушение у някои от вас и пак ще кажа, че темата за часовника преди всичко интересуваше медиите, а не толкова православните християни“, посочи той.

“По-добре без часовник да вляза в рая, отколкото с часовник - в ада“, посочи Николай като преди това цитира Светото евангелие, където е казано: "Ако ръката ви изкушава, по-добре я отсечете, за да влезете в рая без една ръка, отколкото - в ада с две ръце".

“Аз няма да продавам ролекса, дарих го на църковното настоятелство при храма "Света Марина", а то е отделно юридическо лице и е обявило дата за открит търг, за да бъде продаден часовникът и със средствата да се покрият следващите сметки за ток, а ако нещо остане, да бъде похарчено за благотворителност.

Публичният търг е насрочен за 10 март в зала "Съединение". Всички желаещи да се включат в наддаването могат да направят оглед на вещта от 11 часа, а час по-късно ще започне търгът. Не се съобщава от каква начална цена ще тръгне надпреварата за митрополитския часовник.

Споделяне

Още по темата

Още от България