Дядо Николай продава златния си ролекс, за да плати тока на църква

Митрополит Николай се раздели със своя ролекс.

Пловдивският митрополит Николай дари прочутия си ръчен часовник "Ролекс" на храма "Света Марина" в Пловдив, за да бъде покрита високата сметка за ток на църквата, съобщи във вторник архимандрит Арсений, председател на църковното настоятелство.

Той каза, че за януари сметката за ток е 2940 лева и църквата няма възможност да

я плати.

“В случай че при продажбата на часовника, една от малкото лични вещи на владиката, се получи по-голяма сума, разликата ще бъде използвана за благотворителност“, допълни архимандритът.

В църквата са постъпили и целеви дарения за сметката, които по думите на Арсений ще бъдат използвани за плащане на следващите сметки за ток.

По-рано от ЕВН опровергаха информациите, че токът на църквата “Света Марина“ е щял да бъде спрян. От църквата се оплакаха, че преди ден в храма е бил техник от дружеството, за да спре електричеството, но свещенослужителите го помолили за отсрочка и той се съгласил да дойде на следващия ден.

Говорителят на дружеството Петър Костадинов потвърди, че техници на ЕВН са ходили вчера на място в храма, но по думите му те били на обход и не са заплашвали да спрат тока.

От църковното настоятелство на “Света Марина" са подали жалба в дружеството. В нея се посочва, че сумата е почти двойна в сравнение с последната сметка от близо 700 лева.

Митрополит Николай, известен с острите си слова за духовната нищета и демонстрация на безкомпромисна отдаденост на православните ценности, на откриването на учебната година в семинарията в Пловдив през 2009 г. показа перфектни и грижливо подбрани аксесоари под тържествените църковни одежди.

На снимки от церемонията се видя часовникът "Ролекс" на китката му с позлатени части на каишката и риза с позлатени копчета. Часовник от тази марка струва от няколко хиляди до няколко десетки хиляди долара.

Храмът "Света Марина" нашумя покрай скандал. Преди около две години той бе ремонтиран, като прясно измазаните със синя боя стени и тавани бяха облепени с тапети, изобразяващи Исус, Богородица и почти всички светии. Нишите и балконите бяха оградени с шарени кантове, дървените иконостаси и тронът оцветени в кафяво и златно с блажна боя. Старите мраморни подови плочи бяха заменени от нов лъскав гранитогрес. Пловдивски интелектуалци дори организираха подписка срещу решението на митрополит Николай да разреши облепянето на храма с щамповани платна.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?