Дядото на пребития студент към премиера: Срам ме е от вас. Подайте оставка, ако имате малко морал

Дядото на битият на 10 юли от полицията студент Евгени Марчев, д-р Димитров призова премиера Бойко Борисов да си подаде оставката, ако има поне малко морал. "Малко морал, много малко морал се иска. На вас ви липсва много, много морал", каза д-р Димитров пред местния сайт Sandanski1.com в неделя следобед.

По-рано Бойко Борисов каза, че заради комунисти като дядото на Марчев, едно време не е можело да се учи на Запад. "Но неговият дядо-комунист (на студента Марчев) не е дал възможност някога да отидеме да учиме в Брюксел, Хага, Лондон или където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоктивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да пътуват, да видят света", каза Борисов.

"Бях изумен, изненадан съм, омерзен съм, отчаян съм дори, че начело на нашата държава има такива хора. Аз не съм никакъв комунист, аз съм д-р Димитров. Моите родители са прости орачи и копачи. Нямам закрила от никого. В моя живот сам съм се борил и всичко, което съм постигнал съм го направил с моя труд.

"Омерзен съм, не ви прави чест да слизате толкова ниско, да правите такива изявления. Комунистът, аз, съм ви попречил да учите... На мене никой не ми е пречил никога в живота, защото знаеха, че съм честен, почтено дете. Навсякъде ми даваха път и аз вървях. И това, което исках аз го постигнах - блестящ хирург. Може да изглежда надменно, може да изглежда дори неприлично, но това е моят цена, тя е и от хората. Вие от живота на моя внук искахте да дадете смърт, а аз от смъртта 50-60 години съм създавал живот. Животът, това е най-висшата ценност на нашето общество. Няма нищо по-хубаво от това, по-ценно и по-драго", каза д-р Димитров и отново повтори, че го е срам.

Преди това Борисов каза, че най-късно във вторник или в сряда ще завърши проверката на МВР дали полицаи са употребили сила при протестите.

"Горчиво съжалявам, никога това не е било толерирано от нас", каза премиерът, докато близки до правителството и главния прокурор медии се надпреварват да твърдят, че пребитият от полицията Евгени Марчев всъщност не бил бит, защото при появата си пред бТВ седмица след побоя по лицето му не се виждали белези и охлузвания. Същите медии уведомиха, че дядото на Марчев бил "комунист", откъдето дойде и внушението, че в цялата история в участието на студента в протеста и побоя му има нещо съмнително.

Очевидно премиерът реши да се качи на същата вълна, защото в коментара си за побоя отдели приоритетно внимание на дядото на момчето.

Твърдението му, че след аварията в Чернобил е марширувал с червена връзка на манифестации, е чиста измислица, тъй като през 1986 г. Борисов е бил на 26 години и не е бил пионер с червена връзка, а преподавател в школата на МВР. Освен това дядото на битото момче е известен хирург в Сандански, а за Бойко Борисов е известно, че не само е бил комунист, а и дори е предпочел да напусне МВР, но не и БКП, когато министерството се деполитизира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?