Дянков: Ако вдигнем доходите популистки, държавата ще фалира

Големи нарушения са открити във волейболната федерация

БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков обяви по БНТ, че лесно може да вдигнат доходите с 30% популистки, за да спечели ГЕРБ парламентарните избори през 2013 г., но държавата ще издържи година и ще фалира.

Според Дянков подобни решения за били взимани във фалирали страни като Гърция, Словакия, Словения, Португалия и Кипър. Всяка една от тях е била управлявана от социалистическо правителство преди това, посочи финансовият министър.

За да се увеличат доходите на българите трябва да се постигне финансова стабилност, смята Симеон Дянков. Той отчете, че има напредък, но за да се достигне средното европейско ниво, трябва да се върви с 3 % годишен растеж на доходите над средното за ЕС, а не с 1% както е сега.

И без сериозно повишаване на доходите ГЕРБ ще спечели втори мандат, заради общата политика на правителството, смята Дянков. Той изброи като видими ефекти от управлението на ГЕРБ - музеите, магистралите и извадените археологически находки. “Хората виждат, че министрите работят”, каза вицепремиерът. Според Дянков неговата работа оставала невидима за обикновените хора и много от тях смятали, че той не се справя, защото доходите им не се променят.

Признанието на външните пазари не говори много на обикновените хора, но е доказателство, че си върши добре работата си да гарантира финансовата стабилност на страната, отчете Дянков. Той не пропусна да повтори, че освен Швеция, България е единствената държава в Европейския съюз, която има балансиран бюджет досега за тази година.

Успехът на еврооблигациите е резултата на търпение

Успехът с по-ниската лихва за еврооблигациите се дължи на търпение и предварителен план, който проработи успешно, смята финансовият министър. В понеделник България емитира 950 млн. евро еврооблигации на външните пазари при лихва от 4.25%.

"Имаше значение това, че миналата година кредитната агенция "Мудис" ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят тези агенции. От друга страна пък сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че най-късно в началото на следващата година и "Стандърт енд Пуърс" – другата голяма кредитна агенция, също ще ни вдигне рейтинга", прогнозира Дянков. Според него това ще помогне на бизнеса и на банките, лихвите на които автоматично ще падат, а оттам ползи ще има и за домакинствата.

Българските инвеститори са били изолирани от сделката с еврообгицаиите, по настояване на банките и с подкрепата на всички политически сили. Целта е била да се постигне диверсификация и България да получи достъп до по-големи пазари, обясни финансовият министър.

Сред страните, които купиха големи дялове от външния ни дълг са големите икономически гиганти като Сингапур Корея, САЩ, както и страни от Близкия изток, посочи Дянков.

Административната реформа продължава

Местенето на администрацията от София към големите градове ще продължи, каза Симеон Дянков. Той посочи, че служителите, които не желаят да напуснат столицата ще бъдат освободени от длъжност и като компенсация ще получат по една средна работна заплата както е по Кодекса на труда. "Има силна съпротива за преместването и това ме радва", каза Дянков.

До две, три седмици още четири ведмоства ще бъдат преместени. Сред тях е Агенция "Митници", която отива в Русе и тази по виното, която се мести в Плевен. "Митниците са лесни за преместване, защото основните им функции са по границите", обясни Дянков.  

Във волейболната федерация – големи нарушения

Ревизията във волейболната федерация е приключила и са открити големи нарушения. Те ще бъдат обявени след като мине двуседмичният срок за подаване на възражения по актовете, каза Симеон Дянков.

Агенцията за държавна финансова инспекция е проверила три спортни федерации - по ски, мотоциклетизъм и волейбол. Най-сериозни са нарушенията във волейбола, посочи Дянков.

В бюджета за 2013 г. ще се въведе практика спортните федерации да заявят от колко пари имат нужда, средствата да им бъдат отпуснати, като през годината да не се дават допълнителни суми, посочи Дянков.

Той припомни, че тази година само на волейболната федерация са дадени допълнително над 3 млн. лв. за организиране на срещите от Световната лига и за олимпийските квалификации.

В “Пирогов” - повишаване на заплатите за сметка на бонусите

П овишаване на заплатите за сметка на бонусите и финансиране на модернизацията на "забравените отделения" в “Пирогов” са първите неща, които трябва да се направят в болницата, смята финансовият министър.

Според него сегашният директор на "Пирогов" може да се справи със ситуацията, с помощта на финансовите експерти, който са влезли в директорския борд. Тяхната задача е да осигурят провеждането на добри обществени поръчки, да въведат по-добра отчетност и да подобрят управлението на разходите, посочи Дянков.

Според него последният скандал за злоупотреби в “Пирогов” показва, че такива неща са характерни за нереформирани системи. "Увеличихме средствата с 800 млн. лева, а системата не върви", обобщи вицепремиерът.

Споделяне

Още от Бизнес