Дянков и ЕВН: Проблемите с тока са заради липсата на инвестиции в мрежата

Дянков и ЕВН: Проблемите с тока са заради липсата на инвестиции в мрежата

Проблемите с прекъсването на електрозахранването по Южното Черноморие идват основно от липсата на инвестиции в съоръженията в региона през изминалите години от страна на оператора на мрежата за високо напрежение. До това становище са стигнали в телефонен разговор регионалният мениджър на регионалния снабдител ЕВН за България Йорг Золфелнер и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, съобщиха от дружеството.

Разговорът бе нареден от премиера Бойко Борисов, след като в последните дни зачестиха авариите на съоръженията на държавната НЕК в региона, но по традиция негативите отнасят крайните доставчици – в случая ЕВН.

Дискусията съвпадна и с оставането без ток сутринта на курорта Черноморец и къмпинг "Градина” заради авария на далекопровода "Созопол".

Дянков и Золфелнер са стигнали до извода, че трудностите с електрозахранването, което не може да издържи на рекордното потребление на електроенергия заради жегите, не биха могли да се решат за няколко дни. Изисква се задълбочен анализ и вземането на спешни и конкретни стъпки, се посочва в съобщението.

Ръководството на EВН - България декларира своята готовност да участва активно в бъдещи разговори с всички заинтересовани страни, се казва още в текста.

Трите електроразпределителни компании и самата НЕК отдавна предупреждават, че ежегодното орязване на инвестициите им за да се натиска ръста на цените на електроенергията ще доведе до аварии и неминуемо драстично поскъпване на тока за да може после дружествата да инвестират в мрежата си ударно.

В края на миналия месец счупен стълб на електропровода "Галатея" и съоръжение на Електросистемния енергиен оператор оставиха без ток близо 56 000 клиенти по Южното и част от Северното Черноморие в разгара на туристическия сезон. От НЕК признаха, че от години не е инвестирано в качествената поддръжка на съоръженията им и предприеха спешни мерки за ремонт и подмяна на старото оборудване. До края на годината освен предвидените 25 млн. лв. инвестиции в мрежата ще се търсят още 20 млн. лв. за рехабилитация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?