Дянков и Първанов отново се заяждат публично

Финансовият министър Симеон Дянков отново се заяде с президента Георги Първанов като този път темата бе икономическият растеж на страните от Латинска Америка и Карибския регион.

Преди ден след като взе участие в срещата на върха "ЕС – Латинска Америка и Карибския регион" Първанов обясни, че България не може да се "похвали" с резултатите на страните от тези региони.

Президентът посочи, че в разговорите му с неговите колеги те споделили "доста по-респектиращи" от българските - ръст от 5-6%, мерки за овладяване на безработицата със стотици хиляди нови работни места.

Дянков се хвана за това и в Министерския съвет обяви, че Първанов говори за Бразилия, Перу и Доминиканската република. След това цитира данните на ООН за тези държави за 2009 година.

Той обясни, че Бразилия отчита спад на икономиката от 0.2%, Доминиканската република още не е изкарала данни, защото реформира статистическия си институт, а Перу отчита ръст от 0.8%. След това Дянков обясни през медиите на президента, че "няма икономическа магия" за излизане от кризата. Той допълни, че българското правителство се справя много по-добре, отколкото смята президентът.

Споделяне

Още от България