Дянков иска орязване на още влакове и служители, за да даде пари на БДЖ

Шефът на железницата си посипа главата с пепел, БСП се усъмни в нарочна ликвидация

Дянков иска орязване на още влакове и служители, за да даде пари на БДЖ

Българските държави железници (БДЖ) имат шанс да получат част от спряната си държавна субсидия през август, само ако представят на финансовото министерство план за допълнително орязване на влакове, намаляване на персонала, съкращаване на разходите и увеличаване на приходите. Това стана ясно от думите на вицепремиера и финансов министър Смиено Дянков, който в петък за пръв път коментира пред агенция "Фокус" темата със спряната от самия него издръжка за железницата преди няколко седмици.

 

Ръководството на БДЖ има краен срок до понеделник да представи план с допълнителни реформи и инициативи за изправянето на дружеството на крака, каза Дянков. Йордан Недев, шеф на “Холдинг БДЖ”, каза ден по-рано, че влаковете могат да спрат още в средата на август без финансирането от държавата.

 

Ако предложените от ръководството на БДЖ нови реформи удовлетворят Дянков, железниците ще получат през август около 14 млн. лв. държавна субсидия.

 

Соцмисленето трябва да остане в миналото

 

“Ще им я пуснем, поне частично, но няма начин да продължи това социалистическо мислене”, каза Дянков.

 

Министърът спря субсидията на БДЖ заради просрочия на дружеството по заем от Световната банка от 1995 г. Банката е активирала държавната гаранция по кредита, което даде повод на Дянков да ореже изцяло държавната издръжка за железницата.

 

“През 1995 година тогавашното БДЖ, което е било заедно с Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), е взело два заема от Световната банка по времето на друг виден социалист – Жан Виденов. Просто са опукали парите веднага и оттогава не се плащат лихвите. Преди няколко години Министерство на финансите плаща по първия заем, който е по-малък и напоследък БДЖ започна да не плаща и по втория заем. Един вид очакват от държавния бюджет Министерство на финансите да плаща лихвите по втория заем, които за тази година са около 30 милиона лева. Съответно казахме – няма такова перо в държавния бюджет, вие трябва да си плащате, знаем, че ви е трудно положението”, обясни финансовият министър.

 

Той каза, че спряната субсидия за юли на железниците от около 14 млн. лева е много по-малка от парите, които дружеството дължи на бюджета – 24 милиона лева досега и още 6 милиона лева до края на годината.

 

Дянков разясни и какви са мерките, които очаква да му се представят в понеделник – свиване на разходите, увеличение на приходите, ново разреждане на влаковете по нерентабилни линии. По думите му трябва да има съкращения на персонала, но отрече да е с “няколко хиляди души”.

 

Без допълнително пари за БДЖ, докато Дянков е министър

 

“В държавния бюджет общо за системата на БДЖ и НКЖИ има субсидия от над 400 милиона лева. Държавата така или иначе плаща 400 милиона лева и над това сега ни искат още 30 милиона. Няма как да стане, поне не докато аз съм финансов министър”, заяви Симеон Дянков.

 

“Дали ще увеличават цените, дали ще пуснат повече влакове по линиите, където има повече търсене, защото това е друга тема, която чуваме от време на време. Например до морето няма достатъчно влакови композиции, а има много търсене – да сложат там повече хора, докато за някои от другите линии няма никакво търсене – да ги спрат. Те са специалисти, вярвам в директорите, те вършат добре работата си. Просто трябва веднъж завинаги да престане във всички държавни предприятия това мислене от миналото – държавата в крайна сметка ще плати загубите, а ние, ако имаме печалби, те са си за нас”, коментира финансовият министър.

 

От Българската стопанска камара (БСК) предложиха в петък железницата да отдаде на частници широка гама от дейности – поддръжката на влаковете, обслужването на пътниците, обслужването на определени линии и маршрути, концесиониране на гарите и др. БСК не изключват като полезен ход и закриването на нерентабилни линии и драстични съкращения на персонала в железниците, включително на основата на автоматизацията.

 

От камарата призовават да се преразгледат преференциите за железничарите – безплатни карти за влака и т.н., както и да се ограничат кражбите на гориво, резервни части и др.

 

При невъзможност за оздравяване на дружеството, да се върви към обявяване на несъстоятелност без излишно наливане на допълнителни публични средства, разсрочване или опрощаване на дългове, препоръчва камарата. БСК е убедена, че всякакви управленчески решения на ръководства на БДЖ, които не са обвързани с политическа подкрепа, ще изправят железницата пред риска на ликвидацията.

 

Шефът на БДЖ намекна за оставка

 

Ден по-рано шефът на БДЖ Йордан Недев си посипа главата с пепел заради тежкото състояние на дружеството.

 

"Ние сме изцяло виновни за това, че нещата стигнаха дотук. Най-вероятно не сме успели нещо да обясним на Министерството на финансите, не можахме да прокараме по-сериозните си идеи пред Министерството на транспорта. В крайна сметка това е наша работа – да убеждаваме и да ръководим това дружество към просперитет, което очевидно не го сторихме", каза Недев пред БНТ.

 

"Изглежда сме некадърни. Не се шегувам, наистина", каза Йордан Недев, а на въпрос ще си подаде ли оставката отговори: "Не е ли логично...".

 

БСП: Ликвидират БДЖ нарочно

 

Бившият транспортен министър и депутат от БСП Петър Мутафчиев обаче заподозря, че зад действията на шефовете на БДЖ и на Дянков стоят опити дружеството да се ликвидира нарочно.

 

“Няма клауза в договора (между БДЖ и държавата), според която финансовият министър Симеон Дянков да спре субсидията за железниците”, посочи Мутафчиев. "БДЖ Пътнически превози" е предприятие, което е гарантирано с приходи при добро управление, включително е гарантирано и с това да изплаща своите кредити. Имам чувството, че нарочно "Пътнически превози" се поставя в тежка ситуация и се бута към ликвидация, заяви Мутафичев пред БНР.

 

Той цитира председателя на Съвета на директорите на БДЖ, който казва, че железницата има налични около 40 милиона лева и това няма да попречи на изплащането на заплатите. “Тогава питам – защо не се изплащат кредитите, след като има 40 милиона лева свободни средства в момента у БДЖ”, каза Мутафчиев.

 

Идеята на премиера Бойко Борисов дружеството БДЖ “Товарни превози”, обявено за приватизация, да се размени срещу купените на кредит от германска банка електрически влакове “Сименс”, Мутафчиев нарече финансова екзотика. Банката KfW заплаши да си вземе мотрисите заради нарушеното от страна на БДЖ финансово споразумение.

 

Белгийци и румънци с интерес за пътнически превози

 

Изпуснат е подходящият момент за продажбата на БДЖ "Товарни превози", когато то е било печелившо, всички опити за продажба сега, са загуба на време, коментира председателят на Асоциацията на българските жп превозвачи и интермодални оператори Симеон Ананиев. Той каза, че белгийска и румънска фирма проявяват интерес за съвместна работа с БДЖ и кандидатстват за лиценз за пътнически превози. Ананиев е на мнение, че трябва да се стигне до несъстоятелност, вместо залъгване с оздравяване. Бъдещето на БДЖ е в частни ръце със силен държавен контрол, смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?