Дянков иска проверка в “Булгаргаз“ заради газовите цени

Дянков иска проверка в “Булгаргаз“ заради газовите цени

Дни преди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се произнесе окончателно по предложението на “Булгаргаз“ за определянето на цените на природния газ за второто тримесечие, в дружеството ще започне финансова проверка.

Тя е наредена от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и през следващата седмица Агенцията за държавна финансова инспекция ще започне одита на държавната газова компания, съобщиха в петък от правителствената пресслужба. Това е станало ясно по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

“Правителството и социалните партньори споделиха позицията, че не е редно цените на енергоносителите да се променят преди да станат известни резултатите от назначената проверка на дружеството“, пише още в съобщението.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев коментира, че "очакваното увеличение на газа с 15% ще има изключително негативен процикличен ефект".

Разсекретяване на газовите договори

"Ще затворят предприятия, ръст на безработицата. Няма как обществото да има доверие за тези цени, докато информацията за договорите и цените на доставките е тайна. Ще бъдат търсени начини да се отложи решението и да се направи ревизия в "Булгаргаз". Второ тези документи да могат да бъдат разсекретени и да бъдат достъпни", заяви Прокопиев.

От газовото дружество неведнъж са заявявали, че контрактите са търговска тайна и без съгласието на "Газпром" не могят да бъдат обявени. 

Отправеното на 10 март предложение на “Булгаргаз“ за повишаване на цената на горивото с 26.6 на сто от 1 април предизвика острото недоволство на работещите с такава суровина предприятия и граждани, които ще бъдат засегнати от последващото увеличение на цените на топлоенергията.

На заседание на ДКЕВР в четвъртък бяха обсъдени разчети на комисията за поскъпване на газа с 15 на сто, като председателят ѝ Ангел Семерджиев даде да се разбере, че ще се търси допълнителен натиск върху повишението на цените, продиктувано от раздвижената търговия на международните пазари и увеличението на курса на долара, с каквато валута “Булгаргаз“ плаща на “Газпром“ за доставките.

Семерджиев посочи, че при увеличение на цената с 2-3 на сто на газа няма да има поскъпване на парното и топлата вода. В същото време той призна, че при това положение “Булгаргаз“ може да оцелее само с държавна подкрепа и увеличаване на капитала, който да поеме разликата между цените на границата и на вътрешния пазар.

Без законова възможност за отлагане

Не е ясно и как кабинетът ще приложи отлагане на определянето на газовите цени, тъй като такава законова възможност не е предвидена, а проверката на финансовото министерство надали ще приключи до 29 март, за когато е насрочено закритото заседание на ДКЕВР за окончателно решения какви ще са цените на газ и топлоенергия през второто тримесечие.

Вариант е да се вземе политическо решение и следващата седмица ДКЕВР да впише в решението си същите цени като тези от 1 януари, което обаче според изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов ще декапитализира дружеството и ще се върне като бумеранг срещу потребителите с много по-голямо повишение от юли.

По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви в парламента, че разпореденията от Дянков одит няма да се отрази върху сегашното коригиране на цените на газа.

Компенсации постфактум

След приетите през 2009 г. поправки в методиката на ценообразуване вече има механизми за приспадане на цените за следващ период при наличие на надвзети от "Булгаргаз" приходи, които сега да смекчат предстоящите увеличения на цените на горивото, обясин Трайков.

Гогов обаче твърди точно обратното - че газовата компания има недовзети 25 млн. лв. заради изкуствено натиснатите, според него, цени през януари.

Целта на проверката е да се установи къде нещата не изглеждат много добре и защо, посочи министър Трайков. Идеята е да няма шокови промени в цената на газа, а в перспектива договорите да се структурират по такъв начин, че да гарантират пазар за горивото, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес