Танов солидарен със служителите си срещу местенето в Русе

Дянков към протестиращите си подчинени: Никой не е роден митничар

Симеон Дянков и Вальо Танов, Сн. БГНЕС

Никой не е роден митничар, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по повод планираните протести на митничари срещу решението му да премести централната митническа администрация от София в Русе. Той допълни, че има достатъчно кадърни хора, които да заемат местата на онези, които не желаят да отидат в Русе.

След гневната декларация на служители от централното управление, които обвиниха решението за тоталитарно и пагубно за работата на митническата администрация, директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов отново се обяви против местенето. "Решението трябва да се вземе на базата на аргументите, а не на емоциите", коментира той пред БНР.

"Аз нееднократно съм заявявал моята гражданска позиция, че тази реформа е доста закъсняла и е трябвало да се случи преди години, защото трябва да се даде шанс и на регионите да имат някакъв потенциал, младите хора да могат да се реализират на местата, където са родени и израснали. Но това не може да стане с магическа пръчка и в рамките на няколко години", каза Танов, повтаряйки тезата си отпреди два месеца, когато стана известно намерението на финансовия министър да извърши териториално разместване на някои административни звена.

"Според мен периодът трябва да е много по-дълъг. И ако говорим, че трябва да бъдат създадени работни места в регионите, това не значи, че трябва да бъдат създадени проблеми на тези хора, които работят тук и механично да бъдат преместени там, защото ефектът ще бъде нулев. Ако такова решение се вземе, то трябва да става поетапно и да става на база на свободни бройки, защото смисълът не е тези хора оттук да отидат в Русе и да живеят на квартира. Нито ще създадат възможност на населението на този регион за нови работни места, а само ще се промени техният начин на живот към по-лошо. В момента тази тема е подложена на обществено обсъждане”, каза Ваньо Танов.

Представител на митничари, които готвят протест, заяви пред БНР, че протестът не е насочен към правителството, към премиера и митническия директор, а към автора на идеята за местене Симеон Дянков.

Самият Дянков отговори на съпротивата срещу реформата му с думите, че тя вече е решена.

"Въпрос на време е, ще стане, никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник, както никой не е роден банкер”, коментира министърът.

Според Дянков "има много работа за тези, които искат да работят, и на последните обявени конкурси по 100 души са се конкурирали за едно място в Агенция "Митници”.

"Има достатъчно кадърни хора, така че съм убеден, че ако някои хора решат, че не искат да са митничари, а да са нещо друго, други хора ще дойдат и ще си свършат добре работата”, каза Дянков. Намерението му преместването да започне още тази есен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес