За един ден две интервюта за руски издания

Дянков: Нашето правителство гледа с доверие на руските капитали

Време е да се върне топлотата в руско-българските отношения

Дянков: Нашето правителство гледа с доверие на руските капитали

За един ден министърът на финансите Симеон Дянков дава две интервюта за руски издания със сходно съдържание. Пред смятания за официоз на Кремъл вестник "Росийская газета" и пред икономическата агенция "Бизнес-ТАСС" финансовият министър се изказва много положително за развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни в последните години и подчертава значението, което правителството на ГЕРБ отдава на руските капитали, за разлика от предходните български правителства.

"За нас сега са много важни инвестициите от Русия. Няколкото последни български правителства гледаха с недоверие на руските капитали. Нашето правителство има друго мнение по този въпрос. Уверени сме, че близостта между нашите култури е добра основа за взаимни инвестиции. България е отворена за руския капитал. Искаме да привлечем колкото се може повече руски инвестиции в българската икономика. При това ние разбираме, че България, от своя страна, трябва да осигури добри условия за инвеститорите", разяснява министър Дянков пред "Росийская газета".

"Търговските отношения между България и Русия през последните 3 години се подобриха значително, за което свидетелства и удвояването на стокооборота", заявява Дянков пред "Бизнес-ТАСС" и допълва, че през 2012 г. обемът на търговския оборот между двете страни е достигнал максималните си показатели за последните 10 години - износът от България за Русия е нараснал с 40 процента, а руският износ за България - с 33 процента.

Той припомня че броят на руските туристи в България непрекъснато се увеличава и това се дължи на факта, че през май 2012 г. значително беше опростен визовият режим за руските граждани и работата в тази насока продължава.

Пред "Росийская газета" Дянков посочва, че през 2012 г. България е посетена от рекорден брой туристи от Русия - почти два милиона, което представлява ръст от 30% в сравнение с 2011 година. Той казва, че следващата стъпка, по която трябва да се работи, е предложението да започне издаването на български визи за руските граждани още на летището, веднага след пристигането им в България

"През последните двадесетина години нашите държави съсредоточиха вниманието си върху икономическите отношения през призмата на енергетиката. Сега обаче се стараем да покажем (и според мен, успешно), че българо-руските отношения могат и трябва да бъдат много по-богати, например в областта на туризма и културата", заявява българският финансов министър за "Российская газета".

"Наистина, през последните 20 години на държавно ниво топлите отношение между нашите две страни донякъде охладняха. Но аз, както впрочем и българското правителство, смятам, че е дошло време да се поправят грешките и да се върне топлотата в руско-българските отношения", добавя Симеон Дянков.

И пред двете издания той се изказва оптимистично по отношение на кризата в еврозоната. "Според мен през 2013 г. Европа ще спре да бъде риск номер едно, защото в самия край на 2012 година. Европа успя да постигне няколко обнадеждаващи резултата", казва Дянков пред "Росийская газета".

"И тъкмо сега за Европа е важно да се замисли над източниците на бъдещия растеж и една от най-важните задачи в близкото бъдеще трябва да стане провеждането на пенсионните реформи в европейските страни", допълва финансовият министър пред "Бизнес-ТАСС", като не пропуска да обясни, че България е сред страните в ЕС с най-нисък дефицит и е една от четирите страни в съюза, чийто икономически ръст през последните три години е положителен.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?