Дянков: Не може да отложим пенсионната реформа за следващ мандат

Дянков: Не може да отложим пенсионната реформа за следващ мандат
Финансовият министър Симеон Дянков заяви в сряда, че правителството не може да остави пенсионната реформа за следващ мандат. Преди ден неговите нови разчети, предвиждащи стажът за пенсия на категорийните работници да започне да нараства от догодина, предизвикаха остра реакция на синдикатите. Дянков смята, че е несериозно предложението на синдикатите това да бъде отложено за 2015-2017 година.

Попитан как предлага да става нарастването, Дянков коментира пред БНР, че има различни варианти и упрекна социалния министър Тотю Младенов, че е отстъпил от първоначалния вариант на Кодекса за социалното осигуряване (КСО). Законът обаче бе изтеглен от парламента по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

“Предложението за увеличение на стажа първоначално беше всяка година той да се покачва с година. След това между трудовото министерство и синдикатите имаше допълнителни неформални разговори и се бяха разбрали за нарастване с четири месеца годишно, но темата беше откога това да стане. Предложението на синдикатите е това да започне или 2015 или 2017 година. За мен това не е сериозно, защото това е в рамките на мандат на едно следващо правителство. Не може според мен това правителство да каже: дайте да започнем реформата, но следващото правителство да го прави. Това е един вид. . . по-добре да не го правим според мен, да си кажем - няма да има реформа“, заяви Дянков.

“За мен е важно министърът на труда и министерството, което е изработило КСО, да си отстоява позицията или поне да обясни защо са си променили по такъв начин позицията. Та това беше темата, която по някакъв начин стана спорът вчера. Но спорове в тристранката винаги са съществували и винаги ще съществуват, защото излизат три различни страни. Въпросът е това да стане по начин, по който да се стига до правилно решение и той да е формален. Това успяхме. Вчера решихме до края на седмицата, четвъртък или петък, да се събере тристранката“, каза още Дянков.

Той допълни, че в крайна сметка отговорността е на правителството. “Тристранката е за това да се стига до добър социален диалог, да се обсъждат по-добри идеи. Но там не се взимат решения. Решенията ги взима Министерският съвет“, изтъкна той.

Дянков за пореден път заяви, че няма да се наложат допълнителни корекции на проектобюджета за догодина.

“Този бюджет вече е в парламента, дори вече е гледан на една-две комисии. Така че той ще продължи пътя си през Народното събрание. Това, което говорим в момента, засяга два други помощни, така да се каже, бюджета - бюджетът за Здравната каса и бюджетът за общественото осигуряване“, посочи Дянков.

За оттегляне на проектобюджета и преработката му настоява БСП, но и Синята коалиция е скептична към внесения в началото на месеца вариант.

Междувременно синдикатите обвиниха Дянков и министъра на икономиката Трайчо Трайков, който също се изказа против вдигане на осигуровките, че са взривили социалния диалог. Те поискаха премиерът да поеме ясен предварителен ангажимент към тях. Според КНСБ и КТ "Подкрепа" само така могат да продължат преговорите по социалните въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес