Кристалина Георгиева:

Дянков не трябва да решава еднолично за Сребърния фонд

Дянков не трябва да решава еднолично за Сребърния фонд

Финансовият министър Симеон Дянков не трябва да взима еднолично решение за това как ще се инвестират парите в Сребърния фонд, смята еврокомисарят Кристалина Георгиева. Според нея трябва да има професионално управление на Сребърния фонд и с помощта на външни експерти да се намери най-добрата схема, по която средствата за възрастните хора да носят по-висока доходност.

"Tрябва много да внимаваме да не си сложим яйцата в една кошница, защото както изпуснем кошницата, ще отидат яйцата. Трябва да се търси по-голяма диверсификация на парите в Сребърния фонд. Това решение най-добре е да се вземе от хора, които са независими от политическите решения. То трябва да се прави от професионалисти, които управляват пари, за хората, на които са тези пари. Колкото и да ни е добър рейтингът, ако задуха по-студен вятър, нещата в Европа не вървят добре и няма откъде нашата икономика да е силна", заяви Георгиева в събота пред  Дарик радио.

”Портфейлът трябва да бъде: една част сравнително консервативна, една част агресивна - тази агресивна част много внимателно разпределена в няколко, точно заради теорията за яйцата и кошницата, в няколко направления. Има смисъл обаче да се инвестира част от фонда по-агресивно. Нормално е да има управление на фонда, което се отчита пред съвет, представляващ тези, на които са парите. На различни места е направено по различен начин. Това да се взима решение само от министъра на финансите,  не вярвам, че Дянков това ще го направи", заяви Георгиева.

Тя предупреди, че все още има сериозни рискове и трябва да се внимава с инвестициите. Георгиева допълни, че не би предложила да се ползва безспорно доказания опит на Световната банка в управлението на парите за пенсии, заради това че е работила там, но според нея трябва да потърсим тези, които са доказали, че управляват добре пенсионните си фондове.

"Сега е много специално време. Виждаме, че навсякъде по света хората, които имат пари, са седнали върху тях и много внимават в какво инвестират. Икономиката най-вероятно ще тръгва нагоре. Може да се отвори потенциал за инвестиране, който да донесе на нашите пенсионери по-висока доходност, но това трябва да се прави изключително внимателно. Съветът ми е да се свърже нашето правителство с тези пенсионни фондове по света, които се управляват много удачно. Министър Дянков идва от Световната банка също, да се обади на хората там. ", каза Георгиева

"Парите от Сребърния фонд са за пенсиите на хората. Те не могат да се използват за буфери или за нещо друго. Но как се управляват тези пари, има смисъл да се погледне дали те се управляват по най-добрия начин. В Световната банка пенсионният фонд се управлява независимо от останалото управление на банката. Той се управлява толкова професионално, че преди около десетина години казаха, че всеки, който е стигнал 50 години, може да се пенсионира с пълна пенсия. Толкова много пари има. Моят съвет е - да, има смисъл да видим дали получаваме най-доброто за тези пари", каза още еврокомисар Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?