Дянков: Няма да има 13-та заплата и коледна пенсия

Дянков: Няма да има 13-та заплата и коледна пенсия

Няма да има коледна пенсия и 13-та заплата в бюджетната сфера, обяви в петък пред журналисти в парламента министърът на финансите Симеон Дянков.

Това са възможностите на държавата тази година, каза още Дянков. Той обаче допълни, че по преценка на министрите отделни служители или екипи могат да получат 13-а заплата заради заслугите си, ако във ведомствата има спестени средства. За своето министерство той посочи, че не са предвидени допълнителни заплати.

В съдебната система обаче ще има допълнително коледно възнаграждение, след като Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри съответното решение. Съдебният бюджет обаче е независим и разпределението му се решава от самата система.

Парите за здраве ще са само за здраве, но от 1 януари на следващата година, каза Симеон Дянков. При гласуването на второ четене на бюджета за следващата година депутатите решиха наличните в края на тази година средства по банкови бюджетни и депозитни сметки на НЗОК в БНБ да се преведат служебно до 31 декември 2010 г. по сметка на централния бюджет. Става дума за 1.4 млрд. лв., които правителството ще харчи със свои решения.

В бюджета за следващата година наистина пише около 2 милиарда лева допълнително външен дълг, но може би и половината от тази сума няма да се наложи да се емитира, каза Дянков. Тази година е емитиран под една трета от предвиденото, допълни той. В бюджета се записва нещо, но това, което се случва, е много по-добро, коментира Дянков.

В отговор на въпрос за прогнозирания от ЕК 2.6 процента икономически растеж на България за 2011 година Дянков каза, че комисията винаги е била по-консервативна, както и Международният валутен фонд и Световната банка. По думите на Дянков, заложените в бюджета за следващата година 3.6 процента растеж не са определени на базата на политическо решение, а след експертни анализи.

Винаги има възможност за увеличаване на приходната част в бюджета, заяви Дянков в отговор на въпрос за бюджет-2011. В агенция "Митници" има добри резултати, така че там изпълнението ще бъде 100%. Дянков обаче заяви, че има още какво да се желае от работата в НАП. По думите на министъра трябва да се пресекат злоупотребите в ДДС-веригите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?