Дянков обеща държавни пари за проект на скоростен път Асеновград-Смолян

Държавата да осигури около 500 хил. лв. за проектиране на високоскоростен път Асеноград-Смолян, обеща вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на дискусия в Смолян, посветена на новите маршрути за културен и екотуризъм в областта. Според Дянков така ще се повиши потенциалът на Смолянския регион за развиване на културно-исторически туризъм.

Финансовият министър се ангажира и с държавна подкрепа за проектите за разработване на геотермалното находище в района на Ерма река край Златоград и засъздаване на музей на открито в Смолян.

В дискусията, организирана от в. "Стандарт", участваха кметове на общини от област Смолян, представители на хотелиерския бизнес и историци. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров коментира, че в обхвата на културно-историческото наследство на региона може да попаднат и съседни области и така дестинацията да се разгърне отвъд границата до Беломорието.

Като най-успешен пример за развит културно-исторически туризъм в областта бе даден Златоград, чийто Етнографски комплекс привлича хиляди туристи в последните години.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?