Дянков обеща вдигане на всички пенсии с около 10% от април

С какъв процент ще бъдат увеличени пенсиите ще бъде обявено официално на 10 октомври, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в неделя.

Повишението на пенсиите ще бъде от първи април 2013 г. и ще е към 10 на сто, посочи Дянков. "Увеличението ще компенсира напълно всичката инфлация през периода", заяви Дянков, визирайки времето на правителствения мандат.

Той каза, че правителството искало да вдигне пенсиите от по-ранна дата, но възможностите на бюджета не позволявали.

Дянков заяви, че няма да се вземат пари от Сребърния фонд за пенсии, а няма и да има данък върху пенсиите, както предложи миналата седмица депутатът от ГЕРБ Борис Грозданов. "Това не е идея, която има почва", отбеляза вицепремиерът. Наскоро бе опровергана и идеята за облагане на лихвите от депозити на гражданите.

Според Дянков увеличението на минималната работна заплата на 310 лева, вече е заложено в бюджета. Той уточни, че увеличението на заплатите в бюджетната сфера ще зависи от министерствата. Учителите са единствените, при които даваме цялата поискана сума от около 60 милиона лева, коментира министърът, цитиран от БТА. Според него парите ще разпределят директорите на училищата.

Дянков посочи, че преговорите с останалите министерства се очаква да приключат следващия четвъртък. Тогава ще стане ясно кои от тях ще получат допълнителни средства извън вътрешните си спестявания, които могат да дадат за повишение доходите на служителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?