Дянков обещал държавата да поеме санкциите на общините по европроекти

Допълнителни пари за пътища ще има само за отличниците

Дянков обещал държавата да поеме санкциите на общините по европроекти

Финансовият министър Симеон Дянков се е съгласил държавата да поеме част от наложените финансови санкции на общините по европейски проекти, които възлизат на около 50 млн. лв. Това е станало след остър дебат по темата по време на 15-ата годишна среща на финансистите на общините, която се провежда във вилно селище “Елените”, съобщиха пред Mediapool участници в дискусията.

Това ще стане чрез създаването на държавен гаранционен фонд, за който Дянков беше категорично против. От пресцентъра на Министерството на финансите не можаха да отговорят дали това е вярно и какво точно е обещал министър Дянков.

Проблемът с плащането на наложените санкции (т.нар. финансови корекции) беше повдигнат преди дни от кметове от БСП. Потърпевши са обаче кметове от всички партии.

Проблемът е най-голям за проектите по оперативна програма “Околна среда” и поставя под риск изпълнението ѝ. Причината е, че общини със сключени договори по водни проекти отказват да правят обществени поръчки от страх да не бъдат санкционирани.

“Какво ще правя, ако ми наложат корекция като на колегите от Сопот, Троян и Белослав, която се равнява на годишните приходи на общината. По-добре да си стоят старите тръби”, коментира кмет.

Кметове на общини са поискали от финансовия министър държавата и общините да си поделят поравно плащането на санкцията. “Не може да ме наказват за обществена поръчка, която е била предварително съгласувана с управляващия орган и той е казал, че документацията е изрядна, а после открива грешки”, коментира преди време кметът на Попово Людмил Веселинов.

20 общини са нарушили Закона за държавния бюджет

Местните власти с добра финансова дисциплина ще получат допълнително финансиране за капиталови разходи през 2013 г., обеща финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА. По думите му безпроблемните общини ще има възможност целево да кандидатства за средства, които да вложат в пътна инфраструктура.

 

Като отличници по финансова дисциплина министър Дянков отличи Бургас, Русе и Малко Търново.

От 264 общини 20 са нарушили Закона за държавния бюджет и са си позволили дългови плащания над 15%, предвидени в закона, посочи Дянков. Пет са общините, които са позволили дълг над 20%, като лидер в класацията е Пазарджик с 200% дълг спрямо приходите на общината.

Таванът на общинския дълг ще бъде увеличен с 5% от 2013 г., обеща финансовият министър. Общините искаха той да се вдигне с 10%.

“Таванът през 2013 г. ще бъде променен на 20%, а не на 25%, както искат ръководствата на общините. Склонен съм да вдигнем тавана, но ще го направя сходен с тавана на общия дълг на държавата спрямо брутния вътрешен продукт”, мотивира се министър Дянков. Той допълни, че трябва да има съпоставимост с това какво иска държавата да направи, и какво общините.

Структурният дефицит на общините възлиза на 870 млн. лв.

Структурният дефицит на 264-те общини се оценява на 870 млн. лв, като от тях най-много 370 млн. лв. са по разплащане на европроекти, каза Емил Савов, за.-председател на сдружението на общините. 140 млн. лв. е дефицитът по инвестиционни проекти, а на 100 млн. лв. се оценява недостигът в местните дейности. Останалите 200 млн. лв. са дълговете към фирмите.

Общините са загубили над един милиард лева приходи за периода 2008 – 2011 г. От тях 540 млн. лв. са орязаните държавни трансфери към общините. .

Всяка седма община в даден момент е с блокирани сметки, показват още данните на Националното сдружение на общините. Средно годишно около 40 общини от 264 са със запорирани сметки заради просрочени задължения.

Споделяне

Още от Бизнес