Дянков обвини Тройната коалиция и за дълга по "Бургас-Александруполис"

България вече нищо не дължи по проекта за строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис" и така е получила правната възможност да се оттегли от него. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в петък.

Той обясни, че през февруари тази година държавата е изплатила всички свои задължения в размер на 6.7 млн. евро по проекта. Дянков по подобие на премиера Бойко Борисов побърза веднага да хвърли вината и за този дълг върху предишното управление на Тройната коалиция, макар малко преди това да беше обяснил по години как са вървели плащанията, от което стана ясно, че по времето на кабинета "Станишев" вноските са плащани.

 

Споразумението между България, Гърция и Русия за създаването на проектна компания за реализация на строежа на нефтопровода бе подписано в Атина през март 2007 г., а по-късно бе създадено и дружеството "Трансболкан Пайплайн", в което руски компании държат 51 на сто, а гръцки и български фирми си поделяха по 24.5 процента.

 

За 2008 г. премийната вноска на България в международната компания е била 1.421млн. евро и е платена същата година, каза пред парламента Дянков. За 2009 г. вноската е 4.876 млн. евро, обясни Дянков. Тогава на власт дойде ГЕРБ и скоро след това Борисов заяви, че странат ни ще спре да плаща за проекта "Бургас-Александруполис", защото не е убедена от неговата икономическа ефективност, а и заради кризата няма пари. За 2010 г. дължимата за петролния проект сума от България е била 1.323 млн. евро, допълни министърът.

 

Докато София не плащаше вноските си по проекта, те се покриваха от руските компании-акционери и частично от гръцките партньори, които обаче миналата година отказаха и те да финансират дейността на компанията. Покриването на българския дял ставаше срещу лихва, но Данков не спомена нейният размер, а и депутатите не го попитаха.

 

Двете вноски за 2009 и 2010 г. са изплатени в началото на февруари тази година, както и дължимото за 2011 г. в размер на едва 171 500 евро, стана ясно от думите на вицепремиера.

 

Той отбеляза, че при положение че проектът е един и същ страната ни е платила 20 пъти по-малко през последната година, отколкото в предишните години.

 

Общата стойност на вноските към проекта до края на 2011 г. е около 6 700 000 евро и сумата е платена от българската държава, заяви Дянков. Наложи се вноските да се платят, защото иначе можехме да се окажем под ударите на арбитражно дело, от което да загубим много повече, добави той.

 

Макар и България да се е оттеглила официално от проекта, формално той продължава да съществува и на 13 март се очаква да се състои заседание на надзорния съвет на "Трансболкан Пайплайн", на което да се решава какво ще се прави по-нататък и дали към България ще се предявят финансови претенции за напускането на проекта, съобщи в средата на февруари Михаил Барков, вицепрезидент на руската компания "Транснефт", която е лидер на руския консорциум мажоритарен участник в проектната компания.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес