Дянков обясни на ВСС, че няма пари за бонуси

Дянков обясни на ВСС, че няма пари за бонуси

Финансовият министър Симеон Дянков попари предколедно магистратската гилдия с вестта, че в бюджета няма пари за коледни надбавки и съдебната власт ще бъде лишена от 24-те милиона лева бонуси, които бе решила да си раздаде.

Дянков съобщи това лично пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда, когато бе крайният срок, в който парите трябваше да бъдат преведени.

По време на заседание на т.нар. правителство на съдебната власт, проведено тайно от медиите, Дянков е заявил, че идва по поръчение на премиера Бойко Борисов.

Той е запознал ВСС със състоянието на фиска и е обяснил, че заради дефицита няма как да постъпят "реални пари" в съдебната система.

На 11 декември ВСС взе решение да разпредели общо 24 милиона лева за коледни надбавки за съдиите, прокурорите, следователите, администрацията в системата и съдебния инспекторат. Така всеки на служба в системата трябваше да вземе по няколко хиляди лева бонус за празниците в зависимост от заслугите и положението си. Парите са спестени от незаетите щатове в системата. Членовете на ВСС също си гласуваха премии от по 5300 лева за себе си с мотив: "За цялостен принос към съдебната власт".

"Почерпката", която реши да си устрои съдебната власт, идва в края на една година, когато съмненията за корупционни схеми и задкулисно кадруване в системата намериха своето материално потвърждение с избухналия скандал "Красьо". Двама от членовете на ВСС бяха принудени да подадат оставки заради контактите си с "черничкия човек с ланците", а доверието в съвета и въобще в съдебната власт се срина.

Бюджетът на съдебната власт за 2009 г. бе в размер на 352 млн. лева, но заради ограничението да се ползват 90% от тези пари, реалната финансова рамка бе 317 млн. лева. До началото на декември от финансовото министерство са постъпили траншове за 297 млн. лева или с 19 милиона лева по-малко от предвиденото. Именно тези пари трябваше да се разпределят като допълнителни възнаграждения.

От ВСС поискаха още 5 милиона лева, които са част от преизпълнението на съдебния бюджет.

Преди ден членове на съвета заявиха пред Mediapool, че ако Дянков не преведе тези пари той ще наруши Закона за държавния бюджет и конституцията. Бюджетът на съдебната власт е част от Закона за държавния бюджет, но е напълно независим от този на останалите системи. Българската конституция също постановява, че съдебната власт има независим бюджет, с който може да се разпорежда в известни рамки единствено Висшият съдебен съвет.

Шефът на бюджетната комисия във ВСС Иван Колев дори предположи, че с тези си действия Дянков извършва престъпление по служба. След срещата тонът бе значително смекчен.

Официалната реакция на ВСС се сведе до съобщение, че "държи на диалога между властите, защото от него произтичат успехите на нацията и просперитета на държавата ни". До този момент никой в системата не е получил бонуси за Коледа. В заключение ВСС "благодари на магистратите и съдебните служители" за труда им през 2009 г. и им пожелава "всеотдайност" през новата година.

По-остра реакция обаче последва от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той обяви своето огорчение, че "съдиите и служителите от съда, които са положили огромни усилия през годината, са лишени от справедливо възмездяване на техния труд". Той обвини управляващите от ГЕРБ, че се намесват в работата на независимата съдебна власт, което е "неприемливо в една правова държава".

Ясни са трудностите в държавата, но причините за проблема са другаде. Съдебната власт от никого не е взела тези пари и никого не е ощетила, пише в позицията си Груев. Те са спестени в резултат на доброто управление на нейния бюджет. Тези икономии са постигнати чрез по-голямо натоварване на работещите, заради незаетите щатни бройки. Коледните добавки във ВКС бяха определени не на калпак, а след внимателна преценка за приноса на всеки съдия и съдебен служител и при това не в пълен размер, пише в становището си Груев.

Споделяне

Още по темата

Още от България