Дянков обяви: "Финансите на страната са стабилни"

Дянков обяви: "Финансите на страната са стабилни"

"България не се нуждае нито от заем от МВФ, нито от емитиране на еврооблигации. Финансите на страната са стабилни", така задочно от Вашингтон министърът на финансите Симеон Дянков отговори в сряда на изразените по-рано през деня от Синята коалиция притеснения за финансовото състояние на държавата.

Синята коалиция прогнозира превишаване на бюджетния дефицит, който може да достигне 5% на касова основа.

Като първа стъпка от коалицията предлагат емитиране на еврооблигации след сондиране с техни евентуални български купувачи. След това да бъде проведена актуализацията на бюджета в края на тази сесия на НС, като се отчетат реалните последици от кризата и въздействието ѝ върху бюджета. Накрая според лидера на ДСБ Иван Костов трябва да се направят стъпки за подготовка за сключване на споразумение с МВФ.

"Такова споразумение е абсолютно необходимо предвид нежеланието или неспособността на министрите от кабинета да започнат да осъществяват необходимите реформи, което ще има за резултат този превишен бюджетен дефицит", коментира Костов.

Бързият влак идва срещу страната и трябва да се реагира навреме, предупреди той.

Бившият премиер и финансов министър разясни още, че фискалният резерв има неприкосновена част (около 4 млрд. лв.), която не дава възможност да бъде използвано повече от това, което вече е използвано. Оперативната част в момента, според данните на коалицията, е около 2 млрд. лв и ще се окаже недостатъчна за покриване на дефицит от 5 процента.

Според другия съпредседател на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров кабинетът е на път да "изяде" фискалния резерв и така страната да остане без буфер, без защита. Той предлага две стъпки - съкращаване на всички възможни разходи и структури, и на второ място - разсрочване на плащания, които не са спешни.

В отговор от Вашингтон, разпространен от пресцентъра на финансовото министерство в София, министър Дянков отхвърли предложенията на "сините" като ненужни и обяви, че финансите на страната са стабилни.

От министерството съобщиха, че фискалният резерв е нараснал през април с около 0.2 млрд. лв. спрямо март, главно поради превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма за месеца. Излишъкът през април е в размер на около 0.3 млрд. лв., като това е първият месец от началото на годината, в който приходите превишават разходите. Фискалният резерв към 30 април е 6.6 млрд. лв., обявиха от Министерството на финансите.

С. Мавродиев: Няма намерение за пипане на фискалния резерв

Миналата седмица правителството обяви, че внася актуализация на бюджета. Според неофициална засега информация, се предвижда фискалният резерв да бъде намален с 1.9 млрд. лева, тъй като се очаква недостиг на планираните данъчни приходи от 2 милиарда лева. Депутати от ГЕРБ отричат да се готви намаляване на резерва.

Зам.-председателят на икономическата комисия и депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев заяви в сряда, че във формалните намерения на правителството няма идея за пипане на фискалния резерв. Той добави, че не знае откъде Синята коалиция разполага с информацията за размера на фискалния резерв.

"Това според мен, са преразкази, тъй като от Синята коалиция не са видели подобно официално предложение, внесено от нас или от правителството. Аз коментирам официални данни на Министерството на финансите за 6.3 млрд. лв. резерв", каза той.

Мавродиев предположи, че изхарчените досега пари от резерва са покрили дефицита. Не съм виждал подробен разчет за това, уточни той.

"Ние като български политици и като хора, които правят законите и се занимават с формулиране на политики, трябва да имаме достатъчно смелост, кураж и воля да провеждаме реформи. Няма нужда да идва МВФ и да ни налага подобни реформи", каза Стоян Мавродиев по повод мерките, предложени от Синята коалиция.

"Премиерът декларира ясна воля да започне и да направи и пенсионната реформа, и здравната реформа, и останалите структурни реформи в публичната администрация и образованието. Така че политическата воля ясно е декларирана", заяви още Мавтодиев. Според него не е нужно някой външен човек да ни казва какво трябва да направим, след като ние сме наясно, че трябва да направим тези неща.

Проблемите на бюджета пречат да излезем от кризата

Преди това Мартин Димитров коментира, че ситуацията е следната - икономиката се движи нагоре, а бюджетът отива надолу, т.е. проблемите на бюджета могат да се превърнат или вече са причина България да не излиза от кризата. Наближава моментът, в който след като правителството не може да направи реформи, да дойде някой отвън - МВФ, с пакет от мерки, които да бъдат приети, прогнозира лидерът на СДС. Освен това, високият бюджетен дефицит ще доведе до няколко сигурни неща: на първо място ще бъдем глобени от ЕК, тази опасност става все по-реална и на второ, перспективата за приемане на еврото става все по-трудна и по-далечна. Накрая ще се повишат лихвените проценти за домакинствата и за фирмите в България, особено ако бъде “пипан” фискалният резерв, каза Димитров.

Той призова министър Дянков да каже колко са парите във фискалния резерв и каква е свободната част над сребърния фонд, резерва на НЗОК и над задължителните фондове. Според Димитров тези пари не трябва да служат за финансиране на бюджета.

Синята коалиция не открива нещо ново, като предупреждава, че е опасно дефицитът да се покрива с пари от резерва, коментира Стоян Мавродиев.

В защита на политиката на финансовото министерство той посочи, че ведомството има много други инструменти, с които да рефинансира потенциалните дефицити, но един от тях е фискалният резерв. Сред останалите начини за това са емитиране на вътрешен и външен дълг, повишаване на събираемостта, каза депутатът на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес