Дянков обяви преговори с трима купувачи на ОЦК-Кърждали

Най-големият кредитор на Захариев е... самият Захариев

До 10 дни или до две седмици ще има яснота за съдбата на ОЦК и новия инвеститор, а заплатите трябва да се изплатят преди Великденските празници, заяви Симеон Дянков в Кърджали. Снимка БГНЕС.

В момента вървят преговори с трима инвеститори, които са заявили намерение да купят Оловно-цинковия комплекс (ОЦК) в Кърджали, а най-оптимистичният срок за сделката е 10-15 дни. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на границата с Гърция при инспекцията на новия ГКПП-Маказа, но отказа да посочи кои са те.

Една българска и две чужди фирми са потенциалните купувачи за закъсалия металургичен комбинат, чиито работници стачкуват от повече от три седмици заради забавени заплати и миналата седмица правителството им плати социални помощи от по 325 лв.

Преговорите с инвеститорите и с банките - кредитори обаче вървят бавно, защото наскоро те разбрали, че най-големият кредитор на металургичния комбинат всъщност е самият Валентин Захариев чрез свързани с него фирми, съобщи Дянков. Според министъра има съмнения, че така Захариев е източвал собственото си предприятие.

“Заеми е получавала уж ОЦК от тези свързани фирми, така че той е всъщност най-големия кредитор поне по сметки. От две седмици съм вкарал Националната агенция по приходите във всичките му фирми и също и с физически проверки на г-н Захариев, на съпругата му и на синовете му, така че да сме сигурни къде са отивали част от парите. Правим проверка не само на Мадан, където почнахме, и на ОЦК, а на всичките му близо 20 предприятия, не само на него, а и на свързани с него лица”, каза Дянков, цитиран от БНР.

По първоначални данни, дълговете на кредитния милионер надхвърлят известните доскоро 320 милиона и достигат 360 милиона лева.

Министър Дянков отхвърли възможността за обявяване на ОЦК в несъстоятелност, защото това би довело единствено до изплащане на заплатите и до затваряне на комбината. Той обаче не изключи възможността международна компания да поеме мениджмънта на ОЦК, каквито намерения обяви и премиерът Бойко Борисов при посещението си в Кърджали миналата седмица.

“За да стане този вариант кредиторите между тях си трябва да изберат такъв мениджър. Най-големият кредитор, обаче, на ОЦК е самият г-н Захариев през свързани фирми, така че просто ако идем до този вариант, за няколко седмици може да реши временно проблема и заплати да се разплатят, но не решават дългосрочния проблем. Дългосрочното решение – нов инвеститор с нов инвестиционен план, който да се разбере предварително с кредиторите част от тези тежести на сегашните заеми да отпаднат, част от заемите да бъдат опростени. Това трябва да стане, иначе заводът, с тази голяма тежест – 350-360 милиона задължения, просто няма как да съществува дългосрочно”, обясни финансовият министър.

От Маказа Дянков отпътува за гръцкия град Комотини, където трябва да бъде обсъдена готовността на съседите за официалното откриване на новия граничен пункт. Когато се уточнят сроковете, ще бъде насрочено и съвместно заседание на двете правителства.

Дянков уточни, че е важно пътят да бъде отворен преди старта на туристическия сезон. Новият ГКПП на българска територия беше изграден за по-малко от месец и половина. За строежа му правителството отпусна 4.5 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес