Дянков очаква инвеститорите да предпочетат България в региона

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков очаква чуждите инвеститори да предпочетат България пред останалите страни от балканския регион заради стабилността и ниските ѝ данъци. Прогнозата си за увеличаване на инвестициите и постепенно излизане на страната от кризата министърът направи пред БНТ в понеделник.

"И кризата реално и в България, и в региона, и в световен план прави и някои нови възможности. Някои от тях са просто понеже ние по-добре се справяме от всичките си съседки от финансова гледна точка, а това вече дава възможност на големите чужди инвеститори, като гледат в региона, да казват - преди щяхме да отидем в Румъния или в Гърция, защото са по-големи икономики, обаче те не са финансово стабилни вече и всъщност няколко години няма да са финансово стабилни... България е по-малка, но е финансово стабилна. Така че нашата твърда политика, финансова политика, в последните няколко месеца, а и през цялата 2010 г. смятаме това да правим, всъщност помага на България да стане един център на чуждестранните инвестиции", заяви министърът.

Дянков призна, че чуждите инвестиции няма да достигнат равнището от 2007 г., но ще бъде "по-високо, отколкото другите анализатори очакват".

"И това е заради факта, че целият ни регион е в трудност и ще продължава да бъде в трудност още поне 2010 г. България на фона на всичките ни съседки, не само Гърция и Турция, където имат големи проблеми с дефицитите си, но дори. . . Вижте, Турция има дефицит от 7 процента, Сърбия има дефицит от 7 процента. Дефицитът

автоматически означава, че в бъдеще те трябва да си увеличават данъците. А чуждестранните инвеститори гледат на това и казват - ние не искаме да сме там, ние искаме да сме в държава. . . в държави с ниски данъци", каза Дянков и обеща, че "България ще има най-ниските данъци в целия регион и в целия Европейски съюз до края на мандата на това правителство".

Според министъра вече доста големи инвеститори от целия свят проявявали интерес към България. Той се похвали, че китайци ще вложат 100 млн. лв. в завода за стъкло в Разград, като са предпочели България пред Румъния.

Финансовият министър повтори, че зимните месеци се очертават като най-тежките от началото на кризата, като първите положителни сигнали в икономиката той очаква да се появят през пролетта.

"Смятам, че туризмът тази година ще се справи по-добре от предишната година. Всъщност и за 2009 г. не се сбъднаха най-песимистичните прогнози за туризма. Имаше спад, но той беше доста по-малък, отколкото всъщност се очакваше. Строителството - да, ще има трудна година. Аз очаквам не само 2010, но 2011-2012 г. да бъдат трудни за строителството, просто понеже много се строи, с много ударно темпо. И те не се строяха неща, които бяха необходими, като магистрали, а се строяха хотели и този тип неща, които в бъдеще едва ли ще трябват на България в такива големи обеми. Така че строителните фирми трябва да се преориентират към

истинска инфраструктура. И ако това стане, а това отчасти зависи и от правителството, и ние правим каквото можем с еврофондове и т.н., тогава и за строителството 2010 г., особено от средата, ще стане също успешна", каза министърът.

Споделяне

Още от Бизнес