Дянков: Оли Рен е финландец, затова говори така

″В коментарите на Оли Рен за нас поне няма нищо изненадващо. След като уведомихме Евростат в средата на април, още тогава трябваше да ни пратят група експерти, които да проверяват данните и в НСИ, и в Министерството на финансите след нашата нотификация (писмото до Европейската комисия, което правителството изпрати, за да съобщи промяната в данните за бюджетния дефицит, пресметнат по приетата в Брюксел методика - бел. ред.)″, коментира в сряда финансовият министър Симеон Дянков.

"В Европа има доста други проблемни точки и това не стана през май, както бе първоначалният план, и сега идва тази тема. Това обаче е нещо рутинно. Във всички държави, които имат нотификации за промени в каквито и да е било данни – дълг, дефицит, има този вид процес. Просто той закъсня и вместо да е май, както трябваше да бъде, по причини, независещи от нас, ще бъде малко по-късно", посочи Дянков.

Той обясни, че причината за нотификацията е корекцията на планирания дефицит. В края на миналата година е бил обявен дефицит от 1.9%, който е бил коригиран на 3.9% заради анекси към договори, сключени от миналото правителство.

"Това е голяма промяна. И аз да бях Евростат, веднага щях да дойда да проверя дали това са данните. Ние доброволно си признахме и от тази гледна точка е прекрасно да дойдат в най-кратки срокове", каза Дянков.

На въпрос защо Оли Рен не е обяснил всичко това, Дянков отговори: "Той е от Финландия, може би финландците разговарят по друг начин".

"Ние сме нотифицирали Евростат по собствено желание. Работили сме винаги прозрачно, ще отворим всички книги. За мен винаги е добре МВФ, Световната банка, ЕК, в случая – Евростат да идват и да ни разглеждат данните. Това е особено важно за България сега. Колкото по-бързо това стане – толкова по-добре за нас. Ако се окаже, че това, което ние сме направили доброволно е правилно, се разграничаваме от някои съседни страни, които не бяха направили такива нотификации и Евростат трябваше по свое усмотрение да им отиде на гости", каза още финансовият министър.

″Ние сме с много по-добри по резултати от нашите съседки, колкото повече фокус има на ЕК, МВФ, толкова по-добре″, каза още Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?