Дянков оправда с Брюксел данъчните промени

Дянков оправда с Брюксел данъчните промени

Предлаганите промени в ставката на ДДС за туризма и на акцизите за горивата не са хрумване на правителството, а са изискване от членството на страната в ЕС. Това обясни в четвъртък министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти в парламента.

Според публикуваните в сайта на финансовото министерство проектопромени ставката за облагане с ДДС на туристическото настаняване за групови туристи се изравнява със ставката за индивидуални туристи и става 14% при сегашните съответно 7 и 20% ДДС. Предлага се и вдигане на акциза за течните горива по графика, утвърден при приемането на страната ни в ЕС, както и на облагането на цигарите според дължината им.

Дянков защити тезата, че ефектът от готвените данъчни промени е минимален за бюджета и не е гонено повишаване на приходите чрез данъците, а само се изпълняват задълженията ни по договора за членство в ЕС.

ЕК иска да имаме равна ставка на ДДС за организираните и индивидуалните туристи и това е задължение, което България е поела още през 2006 г., тоест преди влизането ни в ЕС, обясни той. Дянков отбеляза, че комисията ни е напомнила, че този ангажимент вече е трябвало да бъде изпълнен, а още не е, и заради това ни очаква голяма финансова санкция от ЕК. Той добави, че наложените от Брюксел глоби не могат да се обжалват.

Според министъра 14% обща ставка в туризма ще облагодетелства малките и семейните хотели, ще насърчи и индивидуалния туризъм. Въпросът за размера на ставката остава открит и е въпрос на дискусия, смята Дянков, имайки предвид реакцията туристическия бранш, който вече се обяви за единна ставка от 10% или за поетапно вдигане на ставката.

По-късно на среща с представители на туристическия бранш Дянков не се съгласи с идеята единната ставка да стане 7%, като каза, че така бюджетът ще загуби поне 15 млн. лв., а неговото задължение е да не допусне това. Дянков допусна възможността общата ставка да се въведе от октомври следващата година, което обаче може да стане след разговори с Брюксел. Не е изключена и идеята за плавно повишаване на ставката, което е въпрос на разговори.

Министърът не одобри предложението на социалния министър и на синдикатите минималната работна заплата да стане 270 лв. от следващата година. Все още сме в период на криза и това са възможностите на хазната, каза пред журналистите в парламента Дянков. Срещу идеята за вдигане на минималната заплата се обявиха и зам.-финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?