Дянков оставя съдебната власт без коледни надбавки

Дянков оставя съдебната власт без коледни надбавки

Министерството на финансите е оставило празни сметките на Висшия съдебен съвет (ВСС) и няма как да бъдат изплатени гласуваните коледни бонуси в размер на 24 милиона лева за магистратите и съдебните служители. Това съобщи във вторник пред Mediapool членът на бюджетната комисия във ВСС Стефан Петров.

Въпреки негативния обществен отзвук за бонусите, които гилдията ще си раздаде на фона на орязаните 13-ти заплати за държавната администрация и най-вече след гръмкия корупционен скандал с Красьо Черния, опразването на сметките би било директно вмешателство в независимостта на съдебната власт.

Mediapool потърси коментар от Министерството на финансите, но такъв бе отказан.

Наскоро президенството съобщи, че сметките му са се оказали празни, но впоследствие парите бяха пуснати, а министърът на финансите Симеон Дянков каза, че станало техническо недоразумение.

От ВСС казаха, че последният срок, в който могат да бъдат преведени парите, е на 23 декември сутринта. След това финансовата система на съвета СЕБРА спира работа. Тя няма как да бъде отворена между Коледа и Нова година, а след 1 януари влиза в сила новият държавен бюджет и съдебната власт няма как да си получи парите.

Бюджетът на съдебната власт е част от Закона за държавния бюджет, но е напълно независим от този на останалите системи. Българската конституция също постановява, че съдебната власт има независим бюджет, с който може да се разпорежда в известни рамки единствено Висшият съдебен съвет.

В този смисъл Стефан Петров заяви, че ако Дянков не подпише заповед парите да се преведат, той ще наруши Закона за държавния бюджет, конституцията и решение номер 3 на Конституционния съд от 1993 година. "На този етап не мога да кажа дали тези действия представляват престъпления по служба", каза членът на съвета.

Той съобщи, че от ВСС са пратили общо четири писма до Министерството на финансите с искане парите да бъдат отпуснати. Общо 19 милиона от тях са дължими като редовно изпълнение на съдебния бюджет, а други 5.7 милиона лева са поискани, защото са част от неговото преизпълнение. По-голямата сума е спестена от незаети щатове в система. От тези пари редовно се изплащат коледните бонуси за магистратите.

"Съдебната власт е единствената, която може да отчете преизпълнение на своя бюджет с над 14 милиона лева", заяви още Петров.

Преди седмица членовете на ВСС решиха да си изплатят по две заплати като коледни премии заради "цялостен принос" към съдебната система в годината на скандала с Красьо. Това са около 5 400 лева на човек.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?