Дянков освободи с указание дарителските есемеси и телефонни обаждания

Дянков освободи с указание дарителските есемеси и телефонни обаждания

Финансовият министър Симеон Данков подписа в петък указание, с което се освобождават от ДДС дарителските и благотворителните есемеси и телефонни обаждания. Указанията влизат в сила веднага - 31 август.

Указанието е в отговор на многократните искания на редица неправителствени организации за премахване на ДДС, на което телекомуникационните оператори отговаряха, че законът ги задължава да начисляват данъка. 

Министър Дянков е решил въпроса с указание, макар че според данъчни експерти това трябва да бъде прието като поправка в Закона за ДДС.

В указанието се разясняват случаите на освобождаването от ДДС и се посочват законовите аргументи за това.

ДДС не следва да се начислява от телекомуникационните оператори върху есемесите или телефонните обаждания, които абонатите изпращат в рамките на организирани кампании с благотворителен, дарителски, филантропски или друг такъв характер.

В указанието се обяснява, че според чл. 2 от Закона за ДДС обект на облагане с данъка са възмездните облагаеми доставки на стоки или услуги. Безвъзмездните доставки (даренията на стоки или услуги) са извън обхвата на закона, посочват от Министерството на финансите.

В указанията е записано още, че изпращането на SMS в благотворителна кампания трябва да се запише на отделен ред в сметката на абонатите, която получават в края на съответния отчетен период (месец).

С ДДС се облага доставката на електронната услуга от страна на оператора към абонатите му, се посочва в указанието, подписано от министър Дянков. Цената на доставката е посочена във всеки тарифен план.

Споделяне

Още по темата

Още от България