Дянков отказа още пари за закъсалите общини

Министърът на финансите Симеон Дянков заяви пред журналисти в петък, че в бюджета за тази година няма 120 млн. лева за покриване на дълговете на общините. Такива средства нямало и в бюджета за следващата година. Той бе попитан как може да се помогне на общините в тежко финансово положение.

Министърът отговори още, че може да посъветва закъсалите общини "да станат по-добри финансисти и да не влизат в такива големи дългове".

"Както моята задача като финансов министър е да се боря държавата да не влиза в големи дългове, така и задачата на общините в тази обстановка е да внимават за какво харчат", каза той.

По повод на опасенията, изказани от синдикатите, че готвените промени в Закона за местните данъци и такси обричат всички собственици на средно големи жилища да плащат завишен с 30% данък сгради, Дянков поясни, че предложението за облагането на луксозните имоти е "внимателно изчислено" така, че данъкът ще се плаща само от действително богати хора.

В отговор на въпрос за проучването, огласено от производителите на цигари, според което всяка трета продадена цигара в България е контрабандна, министър Дянков посочи, че действително процентът на контрабандата у нас 34% е висок, но е около средния за Европа, който, според министъра, е 35%.

Очаквам през декември, когато е следващото изследване, да се види как са се отразили на ситуацията успехите в борбата с контрабандата, които имахме през лятото и в началото на есента, допълни Дянков.

Той даде за пример октомври, който, според него, е бил "изключително успешен". Тогава са били конфискувани около 76 милиона броя цигари. От хванатите 18 тира само два са били за вътрешния пазар, останалите са били само транзитни през територията на страната, посочи Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?