Дянков отново потвърди в Брюксел нашата позиция за независими данъчни закони

Вицепремиерът Симеон Дянков отново заяви в Брюксел искането на България да запази независимост при определянето на данъците. По време на заседанието на Съвета на ЕС по икономическите и финансовите въпроси (ЕКОФИН) България е направила специална декларация с цел да защити независимата си данъчна политика, предаде БНР.

По време на заседанието е бил одобрен финален документ, който потвърждава намеренията за фискална консолидация и структурни реформи, както и за укрепване на конкурентоспособността и увеличаване на заетостта. Именно по този документ е декларацията на България за данъчна независимост.

Новият елемент в документа е, че "Евро плюс" вече се обвързва със задължителния за всички страни членки икономически семестър, който предвижда преглед и оценка на макроикономическите им параметри и фискалните им намерения.

Така изпълнението на ангажиментите по пакта вече ще трябва да е част от семестъра и съответно от националните програми на отделните държави, за да може Еврокомисията и Съветът да наблюдават и оценяват как се спазват поетите задължения. Оценката ще се прави през юни в рамките на Европейския семестър.

Документът предвижда и продължаване на дискусиите за данъчната координация, заложена в "Евро плюс", като според него особено внимание трябва да бъде отделено на това как данъчната политика може да допринесе за икономическата координация.

Финансовият министър Симеон Дянков не е коментирал решението и е отпътувал от Брюксел преди края на заседанието. След това България е била представлявана от посланик Бойко Коцев, като е била депозирана специалната декларация към текста за данъчната координация.

В нея се посочва, че за страната ни дискусиите по темата са с обхват "обмяна на добри практики и борба с измамите и избягването на данъци", но че техният размер, както предвижда и Лисабонският договор, остава изцяло национално правомощие и отговорност.

България е изразила резерви и към представения преди дни от Европейската комисия доклад по механизма за ранно предупреждение, който подреди страната ни сред общо 12 държави, застрашени от макроикономически дисбаланси.

Други страни също са имали забележки към данните и методиката за оценка на риска, затова детайлните дискусии по тази тема са отложени за следващия Съвет на финансовите министри през март.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?