Дянков отряза финансовите претенции на Георги Гергов за "Дупката" във Варна

"Дупката" във Варна.

Министърът на финансите Симеон Дянков потвърди, че държавата влага 2.5 млн. лв. за облагородяването на терен, по-известен сред варненци като "Дупката", намираща се в центъра на града. Парите вече са включени в бюджета. В Министерството на културата работи екип, който ще ползва част от средствата, за да изработи идеен проект, заяви Дянков в неделя по време на посещението си в морския град.

Идеята е от запуснат паркинг "Дупката" да се превърне в лапидариум - музей на открито, в който да се наредят археологически находки.

Междувременно се преговаря с настоящите собственици на терена и най-вече с пловдивския бизнесмен Георги Гергов. По думите на Дянков първоначалната сума, която е била поискана от Министерството на финансите, е над 20 милиона лева. Това искане няма как да се случи, собствениците няма да получат и терени в замяна, става въпрос само за изкупуване, каза Дянков.

Надявам се да стигнем до консенсус. Крайният срок беше до днес, но го удължихме с още две седмици", добави финансовият министър.

Кратерът в центъра на Варна се държи от "Търговски дом" АД, където мажоритарен собственик е Георги Гергов, а общинският съвет във Варна притежава едва 24% от акциите. По време на посещението си на "Дупката" през август Дянков каза, че идеята на Гергов била да вдигне варненски ЦУМ на пъпа на града.

"Дупката" е изкопана през 1984 г. именно за изграждане на универсален магазин, но са открити ценни разкопки – втората втората стена на Одесос и крепост от времето на Древна Гърция.

През август Дянков каза, че Георги Гергов, който притежава хотели по Черноморието, също би трябвало да е заинтересован "Дупката" да се превърне в археологическа забележителност и туристическа атракция. "Като истински патриот, г-н Гергов да разбере, че така или иначе никога няма да построи нищо тук. И просто да размисли дали иска да му се разнася името в поколенията като някой, който напук на цялата държава и всички варненци е искал този цирей да стои така", коментира тогава Дянков.

Не е ясно докъде са стигнали преговорите с Гергов, който миналия месец каза, че купил мястото преди шест години от Петя Славова, на която платил 10 милиона. Искал да строи, но разрешение от Министерството на културата така и няма.

Министър Дянков каза в неделя, че му предстои визита в Шабла, където ще разгледа един остров, за който кметството е заявило желание да стане общинска собственост. На острова са намерени археологически ценности отпреди 4 хиляди години, но там е необходимо оправяне на инфраструктурата, посочи Дянков. По думите му за разкопки министерството може да отпусне 300-400 000 лева, но поне още 2 милиона ще са нужни за ремонт на пътищата.


Дянков подчерта, че има възможност за финансиране на обекти и във Варненско, стига общината да започне да работи сериозно и да предложи проекти.

Той и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев участваха в дискусия в курорта "Св. Константин и Елена", посветена на развитието на туризма в региона.

Споделяне

Още от България