Дянков пак предложи парите от Сребърния фонд "да влязат в икономиката"

Трябва да се мисли как да се промени законът за Сребърния фонд, създаден в подкрепа на пенсионната система, за да се осигури възможност за инвестиции от него в българската икономика. Това е предложил финансовият министър Симеон Дянков на първото заседание на Управителния съвет на фонда в четвъртък, съобщиха от Министерството на финансите. Дянков е уточнил, че трябва да се гарантира запазването на доходността от активите на фонда в дългосрочна перспектива.

Той е посочил още, че е необходима визия как да се развива фондът. Дянков е бил подкрепен от социалния министър Тотю Младенов, който е изтъкнал необходимостта от обвързване на политиката по управление на активите на фонда с дългосрочната визия за реализацията на реформата в пенсионната система.

Либерализацията на инвестиционния режим на средствата от Сребърния фонд, която да позволи инвестиции в нискорискови български финансови инструменти, е една от антикризисните мерки, договорени между правителството, синдикатите и работодателите, но както повечето от тези мерки и тази не бе приведена в изпълнение. Според сега действащия закон средствата от фонда могат да се инвестират само в чужди финансови инструменти, а у нас – единствено да се държат на банкови депозити.

В момента в Сребърния фонд има около 1.7 млрд. лева по сметки в БНБ. В него се трупат пари от бюджетни излишъци, приватизация и концесии като основната част от средствата бе акумулирана при предишното управление. До септември тази година във фонда са влезли едва 59 млн. лева.

Средствата във фонда са блокирани за десет години.

Икономически анализатори не одобряват идеята пари от фонда да се инвестират у нас, тъй като това би позволило финансови машинации между политици и собственици на компании.

Споделяне

Още по темата

Още от България