Дянков пита МВФ изтичат ли пари навън от гръцките дъщерни банки в България

Финансовият министър Симеон Дянков е отправил запитване до Международния валутен фонд дали в условията на тежка криза, в която се намира в момента Гърция, от нейните банки в България изтичат средства навън. Това каза министърът на среща с бизнеса в Пазарджик, като не скри загрижеността си от ситуацията в южната съседка и вероятността нещата там да се усложнят още, което ще се отрази и на банковата ѝ система.

Експерти на МВФ и на ЕС са в Гърция и внимателно следят ситуацията в страната, която изпадна в много тежка финансова криза, след като се оказа, че е формирала голям бюджетен дефицит и е натрупала около 300 млрд. евро външен дълг.

Гръцките банки са в трудно положение, доказателство за което е намаляването на кредитния им рейтинг, припомни Дянков. В България има няколко гръцки банки - ОББ, собственост на Националната банка на Гърция, Пощенска банка, собственост на И Еф Джи Юробанк, има офиси на Пиреос, Алфа банк и Емпорики. ОББ е сред петте най-големи банки, опериращи в България.

Реално БНБ има възможност да спре изпращането на финансов ресурс от тези банки към банките майки в Гърция и по този начин прехвърлянето на пари от българския бизнес към нашата съседка, смята министърът.

Според него в следващите пет години Гърция няма да е добро място за инвестиции и се очаква масово преместване на някои сектори от Гърция в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес