Дянков похвали митниците и пак заговори колко е хубаво да се преместят в Русе

Дянков похвали митниците и пак заговори колко е хубаво да се преместят в Русе

Министърът на финансите Симеон Дянков похвали работата на митниците и обяви, че "безрезервно" подкрепя митническия директор Ваньо Танов във всичките му начинания. Това той направи по време на парламентарния контрол в петък, когато депутатът от левицата и бивш социален министър Емилия Масларова го попита защо има митничари, които работят извънредно нощем, за което не им се плаща полагаемата добавка.

 

Дянков отговори уклончиво, че режимът на митниците е непрекъсваем и при разработване на графиците се спазват правилата, както и че се изплащат допълнителните възнаграждения Той обаче обеща да поиска да се направи проверка.

 

Министърът обясни, че е доволен от работата на агенцията "под вещото ръководство на Ваньо Танов". Тя била събрала най-много акцизи и ДДС, откакто съществувала, допълни похвалата той.

 

"Като администрация Агенция „Митници” е една много добре работеща администрация. Затова винаги защитавам и безрезервно подпомагам г-н Танов във всичките му начинания", каза министърът.

В отговор на питането на депутата от БСП Драгомир Стойнев за финансовите измерения на евентуалното местене на централното митническо управление в Русе, Дянков даде да се разбере, че не се е отказал от идеята да мести митниците. Преди две седмици премиерът Бойко Борисов обяви, че местенето се отлага за "друго време", което би трябвало да накара министърът да се откаже от намеренията си. В петък обаче той продължи да брани намерението за преместването, но вече спря да слага срокове кога то ще се случи.

"Митницата в Русе е най-старата. В града има технически университет, в който се обучават над 12 000 млади хора с икономически специалности и това е единственият университет, в който има магистърска специалност "Митнически служби”. Има потенциал и експертиза. 8000 жители на Русе подкрепиха идеята с подписка”, каза от трибуната Дянков.

"Винаги сме предвиждали реформата в управлението на всички държавни агенции да се осъществява поетапно, като процесът може да отнеме 2,3 години. Логиката да се осъществи поетапното преместване е да се осигури тази приемственост”, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес