Дянков показал на Оли Рен скритите анекси с обещание да ги обяви и тук

Дянков показал на Оли Рен скритите анекси с обещание да ги обяви и тук

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е предоставил в Европейската комисия всички анекси към необезпечени договори, наследени от предишното правителството, които са изненадали сегашното и довели до корекция на данните за бюджетния дефицит през 2009 г. Това обяви Дянков в понеделник след среща в Брюксел с еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Оли Рен. Министърът обеща, че тези договори ще бъдат оповестени и в България, но след като прокуратурата си свърши работата, поради което вероятно и не бе даден конкретен срок.

Дянков каза пред репортери, че се надява, че след предоставената изчерпателна информация България да няма повече проблеми с Европейската комисия, свързани с бюджетната дисциплина.

Самият Оли Рен, който отправи критики към България за превишението на бюджетния дефицит през 2009 г. и изрази съмнения за качествата на подаваната статистическа информация, както и за предстоящата ревизия на тазгодишния бюджет, не даде никакви изявления, препращайки към говорителя си.

Симеон Дянков смята, че България не е нарушила Договора за ЕС, като не е информирала навреме ЕК за актуализацията на бюджета.

"Ние имаме различна интерпретация на Договора", каза Дянков след срещата с Оли Рен и уточни, че според него ЕК трябва да бъде уведомена, след като актуализацията мине през българския парламент.

Министърът каза още, че е представил на еврокомисаря много подробна информация за актуализацията. По думите му Оли Рен и екипът му са задали множество въпроси, особено за намаляването на разходите, които получили "своите отговори".

Другата тема, която е била обсъдена, е натрупаният за миналата година свръхдефицит. Първоначално България обяви дефицит от 1.9% от БВП. През април т.г. правителството съобщи, че реалният дефицит в края на 2009 г. е бил 3.9% заради "изскачащите от чекмеджетата" необезпечени договори, сключени от предишното правителство. Това предизвика неприятната изненада в ЕК и от бюджетен "отличник", България бе заплашена от наказателна процедура за свръхдефицит.

След срещата с Оли Рен Дянков съобщи, че е представил "абсолютно" цялата информация за тези договори и че е готов да ги огласи и в България заради твърдения, главно от страна на опозицията, че всъщност такива договори може и да няма или не са на такава стойност, за която се твърди.

По втората тема - за проверката на Евростат във връзка с изразените съмнения за надеждността на българските статистически данни, Дянков каза, че вероятно става дума за рутинна проверка през есента, която ще разглежда параметрите на бюджета за миналата година. Той обаче не изключи с Оли Рен да говорят за две различни неща, защото комисарят изрично заяви преди две седмици, че се планира специална проверка в България в рамките на разширените правомощия, които се очаква да получи Евростат.

Дянков предположи, че може да има две проверки - рутинната и специална, но за втората ще стане ясно едва наесен.

По-късно говорителят на Оли Рен Амадеу Алтафаж потвърди, че проверките наесен действително ще са две - освен рутинната на Евростат през септември, ще има и мисия на дирекция "Икономически и финансови въпроси" на ЕК през октомври. Евростат обаче няма да извършва специален одит според новите си правомощия, които вероятно ще бъдат одобрени до дни.

По темата за свръхдефицита Алтафаж поясни, че утре Еврокомисията очаква да получи от България данни за свръхдефицита и мерките за коригирането му. Информацията ще разгледана в Брюксел до 7 юли, след което  ЕК  ще изпрати оценката си по предложените мерки в Съвета на финансовите министри (ЕКОФИН).

Миналата седмица, след като взе участие в срещата на лидерите на ЕС, премиерът Бойко Борисов заяви, че е ангажирал председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да "наблюдава" срещата на Дянков с Оли Рен, за да се изчистят всички детайли и да не се създават повече проблеми от страна на ЕК. За същото той е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Изявленията на еврокомисаря отпреди десетина дни влошиха позициите на България на международните финансови пазари, което бе посрещнато зле в София като пресилено и несправедливо.

След срещата си в понеделник с Оли Рен, министър Дянков заяви пред журналисти, че и той се надява проблемът да е изчистен.

Споделяне

Още от България