Дянков потвърди, че скоро ще има "новини" около идеята за изнасяне на администрацията

Много скоро ще има новини около идеята за административна децентрализация, съобщи в петък в Благоевград вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Така той потвърди тиражираните съобщения, че се работи за изнасяне на определени звена от централната държавна администрация в провинциални областни градове.

Според министъра това е идея за административна реформа, за която се говори още от 2009 г. "Смятам, че административната децентрализация от много гледни точки е положителна стъпка", коментира той. "Тя ще оживи други населени места, големи областни центрове, не само София. Особено такива като Благоевград, които, между другото, имат университети, така че може веднага да се използват млади хора с добро образование", продължи той.

"Почваме много скоро, предполагам ще има новини още тази неделя и оттам на четири етапа ще се стараем във всичките по-големи градове, включително и в Благоевград, да разположим значителни администрации, които в момента са в София", каза той.

За кои точно ведомства става въпрос и къде ще бъдат разположени, министър Дянков не даде конкретен отговор.

Той каза, че по тази тема ще се работи през следващите два-три месеца, въпросите ще се обсъждат заедно с дирекциите на финансовото министерство, в това ще участва и министър Томислав Дончев и премиерът.

Споделяне

Още от Бизнес