Дянков пред обвинение, заблудил се при обявяването на секретни документи

Дянков пред обвинение, заблудил се при обявяването на секретни документи
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков ще бъде обвинен за разгласяване на класифицирана информация по непредпазливост, научи Mediapool от държавното обвинение. Той е разпитан преди седмица от прокуратурата, но в качеството си на свидетел по делото. От показанията му е станало ясно, че Дянков се е заблудил, че с декласифицирането на част от документите, пада грифът за секретност на цялото споразумение на предишното правителство с БНБ.

Както Mediapool вече писа, разследването е пред приключване и се чака само експертиза на Държавната комисия по сигурността на информация, която трябва да определи кое точно от казаното от Дянков от парламентарната трибуна, представлява секретна информация.

В началото на месеца премиерът даде знак, че ще освободи Дянков, ако му бъде повдигнато обвинение. "Ако е по въпросното питане относно изтичане на държавна тайна, ако е нарушил, той ще си понесе своята отговорност, след като прокуратурата се произнесе", каза Борисов в кулоарите на Народното събрание.

Прокуратурата чакаше разпита на финансовия министър, за да разбере дали той не е бил подведен от някой от своите подчинени за разгласяването на информация. От показанията му станало ясно, че това не е така.

От ръководството на прокуратурата са провели и разговор с премиера Бойко Борисов за това, че Дянков най-вероятно ще бъде обвинен. Според източници на Mediapool премиерът не е останал очарован от новината.

Повод за разследването срещу Дянков е негово изявление в парламента в началото на годината по повод на питане, отправено именно от предшественика му Пламен Орешарски, който в момента е депутат от БСП. Тогава Дянков оповести наличието на тайно споразумение, подписано през 2008 г. между БНБ и предишното правителство, което позволява 1.2 млрд. лева от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки, за да бъде спасена тяхната ликвидност.

Дянков стана мишена на разследването, след като бе подаден сигнал срещу него от БСП и Светлозар Николов - председател на Националната асоциация на българския бизнес.

За разкриване на класифицирана информация по непредпазливост наказанието е до 3 г. затвор, но Дянков най-вероятно ще се размине с глоба от 1000 до 5000 лева, защото е неосъждан.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?