Дянков препоръча 50% увеличение на учителските заплати вместо саниране

Той не споделя прогнозата на Борисов за 6% ръст на икономиката

Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков смята, че постигането на икономически растеж от 5 - 6% е трудно в момента заради липсата на работна ръка. Преди ден премиерът Бойко Борисов изрази убеденост, че през следващата година България може да стигне ръст от 4.5 -6% .

Дянков прогнозира, че през тази и следваща година икономическият растеж у нас ще е около 4%. Постигането на 5 - 6% ръст е далеч от нас, защото нямаме достатъчно работна ръка, допълни той в интервю пред БНТ.

Пролетната прогноза на Европейската комисия е за значително по-нисък икономически растеж у нас през тази година – 2.9% и забавяне през следващата до 2.8 на сто. За 2016 г. беше отчетен икономически ръст от 3.4 на сто.

Дянков смята, че решаването на демографския проблем е най-належащият въпрос от третия кабинет на Борисов. Той допълни, че харесва много от идеите на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов за решаването на проблема.

Дянков даде за пример ограничаването на младежката емиграция, която Симеонов смята да спира чрез отпускане на стипендии за следване в чужбина само срещу задължение студентите после да се върнат да работят в България. Дянков каза, че само за последните три месеца на 2016 г. във Великобритания са пристигнали над 28 000 българи, по-голямата част от които са в трудоспособна възраст.

Саниране или рязък скок на учителските заплати с 50%?

Симеон Дянков препоръча рязък скок на учителските заплати, за да се даде сигнал, че техният труд се цени.

Финансовият министър Владислав Горанов, който беше заместник на Дянков в първия кабинет на ГЕРБ, вече обяви, че от есента учителските заплати ще бъдат повишени с 15%.

Аз бих вдигнал учителските заплати не с 15%, а с 50%, каза Дянков и призна, че Горанов трудно ще направи това.

Според него бюджетът има възможност за такъв разход, но всичко е въпрос на правителствени приоритети.

Бившият финансов министър смята, че вместо да се даде 1 млрд. лв. за саниране на частни сгради с държавни пари, от икономическа гледна точка е по-добре да се инвестира в образованието.

Според Дянков ефектът от санирането е много по-малък за икономиката и обслужва малък кръг строителни фирми. Преди време бившият финансов министър разви тезата за картел в строителството, но КЗК не откри такъв.

Европейската икономика ще пострада повече от Брекзит

Европейската икономика ще пострада повече след излизането на Великобритания от ЕС, смята Дянков.

Аргументите му са, че Великобритания е била моторът за общ дигитален, енергиен и капиталов пазар в Европа. В тези три области Великобритания е много по-напред от Европа и липсата на мотор ще пречи за реализирането им, смята Дянков.

Той приветства идеята на новия френски президент Еманюел Макрон, който се обяви за общ финансов министър на еврозоната. Дянков припомни, че това е била идея на германския финансов министър Волфганг Шойбле от 2011 г., но не се е случила заради съпротивата на Франция тогава.

Дянков смята, че българското правителство трябва да направи решителната крачка страната ни да стане част от еврозоната и това трябва да с случи по времето на европредседателството ни, което е през първата половина на 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес